• De woonboerderij van initiatiefnemer Kruiswijk aan de Oost-Vlisterdijk, de locatie waar het landgoed gepland is.
• De woonboerderij van initiatiefnemer Kruiswijk aan de Oost-Vlisterdijk, de locatie waar het landgoed gepland is. Foto: Google Maps

Landgoed De Vlist stap dichterbij

Algemeen 1.237 keer gelezen

VLIST • Politiek Krimpenerwaard lijkt groen licht te geven aan Landgoed De Vlist. De overgrote meerderheid van de adviescommissie vond dinsdagavond dat het plan komende week -dinsdag 13 december- mag worden ‘afgehamerd’ in de raadsvergadering.

Het project in Vlist voorziet in de aanleg van een landgoed met een nieuwe woning en beheergebouw aan de Oost-Vlisterdijk 13 en een nieuwe woning aan de West-Vlisterdijk 28. 

Natuurschoonwet
Initiatiefnemer Kruiswijk woont op eerstgenoemd adres in een monumentale woonboerderij. Bij het perceel hoort circa 7 hectare gras- en hooiland, waar het ‘Boerenlandpad’ overheen loopt.

Hier wil de ontwikkelaar het landgoed realiseren, vallende onder de ‘Natuurschoonwet 1928’. ‘Het plan voorziet in nieuwe natuur, de instandhouding van historische elementen en openbare toegankelijkheid’, meldde Kruiswijk dinsdagavond in de commissievergadering. Als tegenprestatie mag hij enkele woningen (laten) bouwen.

De eerste woning is achter zijn woonboerderij aan de Oost-Vlisterdijk gepland, met daarbij een gebouw voor de machines die nodig zijn voor het beheer van het landgoed. Alhoewel het niet gebruikelijk is om buiten het bestaande lint een woning toe te staan is dat in dit geval te verantwoorden, vindt de gemeente: ‘De locatie valt buiten het zicht vanaf de weg en er gaan geen bestaande doorzichten verloren’. 

Daarnaast mag Kruiswijk een agrarische schuur aan de West-Vlisterdijk 28 ombouwen tot woning. 

Herziening
Genoemde ontwikkelingen passen niet binnen het geldende bestemmingsplan. Politiek Krimpenerwaard lijkt akkoord met een herziening ervan. De aanleg van parkeergelegenheid aan de West-Vlisterdijk is vanwege de verwachte overlast voor omwonenden geschrapt.

Met het plan wordt ook de openstelling van twee al bestaande wandelpaden voor 25 jaar vastgelegd. Naast het Boerenlandpad tussen de Oost-Vlisterdijk in Vlist en de Lange Vliet in Polsbroek gaat het om het Kraamvrouwenpad tussen de Bovenkerkseweg in Stolwijk en de West-Vlisterdijk in Vlist. Beide paden vormen een schakel in het wandelpadennetwerk in de regio.

Op het perceel aan de Oost-Vlisterdijk is ruimte voor een kleinschalige parkeervoorziening met informatiebord. 

Openstellen
In de overeenkomst tussen de eigenaar en de gemeente wordt onder andere vastgelegd dat de ontwikkelaar verplicht is het landgoed voor minimaal 25 jaar open te stellen, in stand te houden en te beheren volgens het inrichtingsplan.

Tegen het ontwerp-bestemmingsplan kwamen zeven bezwaren (zienswijzen) binnen, maar die zijn volgens de gemeente afdoende afgehandeld. 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie