• Bert Poot met het jubileumboek 'Meer dan reizen'.
• Bert Poot met het jubileumboek 'Meer dan reizen'. Foto: Dirk Molenaar

Vrijwillig NCRV-reisleider Bert Poot hoopt op nieuwe aanwas

Algemeen 770 keer gelezen

SCHOONHOVEN •  Al enige jaren is Bert Poot (68) vrijwillig reisleider bij de Nederlandse Christelijke Reis Vereniging. De vereniging is op zoek naar nieuw bloed.

De van oorsprong uit Gouda afkomstige Bert Poot woont inmiddels zo’n veertig jaar in Schoonhoven. Dertien jaar geleden stopte hij met werken. “Ik ben altijd in het advieswerk werkzaam geweest, waarvan de laatste jaren als directeur. Ons bedrijf gaf advies aan ondernemers over vernieuwingen en innovaties.” Als voorbeeld geeft hij een grote supermarktketen, waarvoor zijn bedrijf haalbaarheidsonderzoeken maakte voor nieuwe vestigingen. 

Het adviesbedrijf bestaat niet meer. Het werd achterhaald door de online beschikbaarheid van gegevens. Die zijn nu op te vragen via de Kamer van Koophandel. Dat hij op relatief jonge leeftijd met ‘pensioen’ ging was een bewuste keuze. “Altijd heb ik gezegd dat ik op 55-jarige leeftijd zou stoppen met werken.” 

Wandelen
Om zo vroeg uit het arbeidsproces te kunnen stappen, moest Poot wel ‘tropenjaren’ draaien. Dat betekende vrijwel geen sociaal leven. “Mijn vrouw Jannie was bang dat ik met pensioen de hele dag duimen zou gaan draaien. Dat was niet het geval: direct daarna ben ik aan de slag gegaan als vrijwilliger. Omdat ik graag wandel, kwam ik in contact met de NCRV, de Nederlandse Christelijke Reis Vereniging. Ik zet me daarvoor in als reisleider en bestuurslid. De vereniging is in 1922 opgericht, drie jaar eerder dan de gelijknamige omroepvereniging. In die tijd waren reizen naar België of Duitsland uniek. Het waren echt reizen om te leren, nu gaan we op reis om te ontspannen.”

Trend bij menig vereniging is daling van het ledenaantal en stijging van de gemiddelde leeftijd, zo ook bij de NCRV. Ook is er veel veranderd door internet. Om een groepsreis te organiseren is een vereniging niet meer noodzakelijk. 

Onlangs werd in Lelystad het honderdjarig bestaan gevierd. “Dat was een groot succes, waarbij ook het jubileumboek ‘Meer dan reizen’ is uitgebracht. Met alle leden bij elkaar is besloten om door te gaan, minimaal nog drie jaar. Andere typen reizen, verjonging van reisleiders en actiever gebruik van social media moeten het tij gaan keren”, hoopt de enthousiaste reisleider.

Oproep
Saamhorigheid, veel lol, afwisseling en een gevoel van verbondenheid. Dat zijn de ingrediënten die het werk als reisleider volgens Bert Poot zo leuk maken. Belangrijk is volgens hem ook hulpvaardig te zijn en je verantwoordelijk te voelen voor de groep.

Geïnteresseerden kunnen zich melden via de website www.ncrv-reizen.nl. Bert rekent op nieuwe, enthousiaste vrijwilligers, die als reisleider aan de slag willen gaan.

Dirk Molenaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Verwaarloosde konijnen in beslag genomen in Krimpenerwaard 112 21 uur geleden
Afbeelding
Aanleg glasvezel Schoonhoven van start; in Bergambacht en Ammerstol nog onvoldoende animo Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Krimpen gaat minder maaien in strijd tegen ganzen Algemeen 23 uur geleden