• Wilhelm van Leerdam gaat zijn 'IJsselmeer-uitdaging' aan ten bate van geleidehonden.
• Wilhelm van Leerdam gaat zijn 'IJsselmeer-uitdaging' aan ten bate van geleidehonden. Foto: wijntjesfotografie.nl

Wilhelm van Leerdam staat voor grote zwemuitdaging

3 jul, 11:08 Algemeen 2 keer gelezen

LEKKERKERK • Lekkerkerker Wilhelm van Leerdam is volop in training voor zijn ultieme uitdaging: het IJsselmeer overzwemmen. Die 21 kilometer lange prestatietocht dient niet alleen een sportief doel: Van Leerdam wil er ook geld mee inzamelen voor KNGF Geleidehonden.

We treffen Wilhelm van Leerdam op een zonovergoten doordeweekse dag in zwembad Schuagt. Die locatie is niet geheel toevallig, want de Lekkerkerker gebruikt het aan de dijk in Krimpen aan de Lek gelegen buitenbad om zich voor te bereiden op zijn monsterzwemtocht én zijn deelname aan ‘De 6 uur van de Schuagt’ op vrijdag 2 september. “Daar wil ik proberen om in zes uur tijd twintig kilometer aan te tikken”, glimlacht Van Leerdam. “Een prima testcase voor het IJsselmeer.”

Estafette
Hij nam al twee keer eerder deel aan ‘De 6 van de Schuagt’. “Maar nu is het anders. Voorheen maakte ik deel uit van een estafetteteam van zwemvereniging De Lansingh of vormde ik een ploegje met mijn twee zonen. Dit keer echter zwem ik non-stop solo. Dat betekent kilometers maken in het voortraject. En ik kan je vertellen: ik lig aardig op schema.”

In eerste instantie wilde Van Leerdam (60) puur voor de sportieve uitdaging gaan, maar dankzij zwembad Schuagt’s bedrijfsleider Mark Nederlof kwam er een extra dimensie bij. “Toen ik Mark over mijn ‘IJsselmeer-plan’ vertelde, zei hij meteen: ‘Waarom maak je er geen sponsoractie van voor KNGF Geleidehonden?’ Ik vond dat een prima plan en koppel mijn zwemtrip nu aan het goede doel, waar ik me al een aantal jaren op een andere manier voor inzet door plastic doppen in te zamelen. Mensen die me willen sponsoren kunnen terecht op het actieplatform van de site www.kngf.nl of doneren via een QR-code. Ik streef naar een bedrag van duizend euro, maar het zou zomaar kunnen gebeuren dat we hoger uitkomen. Er wordt namelijk al flink gedoneerd! Geweldig, want KNGF Geleidehonden doet geweldig werk voor mensen met een visuele beperking en degenen die om andere redenen een hulphond hard nodig hebben. Ik weet van dichtbij hoe belangrijk een geleidehond kan zijn. Mijn vrouw Heleen heeft een ernstige visuele beperking. Haar hulphond bezorgt haar de ‘vrijheid’ om van A naar B te komen.”

Woelwater
Dat Wilhelm van Leerdam zwemmend het IJsselmeer wil oversteken -’ergens in 2023, de datum moet ik nog plannen’- past naadloos bij zijn imago. De Lekkerkerker groeide op met de zwemsport en was op zijn zevende al lid van zwemvereniging De Lansingh in Krimpen aan den IJssel. Van 1982 tot 2013 fungeerde hij als bedrijfsleider en zweminstructeur van het fameuze en aan de centrumplannen in Krimpen aan de Lek opgeofferde binnenbad Woelwater. Vele duizenden kinderen behaalden onder de bezielende leiding van Wilhelm, zijn vrouw Heleen en de andere Woelwater-medewerkers hun zwemdiploma’s.

“We hebben daar geweldige jaren gehad”, kijkt Van Leerdam terug. “Ik kom nog regelmatig mensen tegen die bij ons les hebben gehad. Toen het zwembad dicht ging, was dat een behoorlijke klap. Ik kwam thuis te zitten en wilde in eerste instantie zo snel mogelijk terug in het instructievak. Er was echter één factor die Heleen en mij deed twijfelen: we hadden altijd zelfstandig geopereerd en het zou niet meevallen om dat weer voor elkaar te krijgen. Zo kwam er dus een einde aan ons ‘zwembestaan’. Er kwam wel iets moois voor in de plaats: ik werd sporthalbeheerder in Krimpen aan de Lek en - later ook- Lekkerkerk. Een fijne baan, lekker onder de mensen. Dat past bij mij.”

Zwemvirus
Lange tijd deed Wilhelm van Leerdam zelf niets meer op het gebied van recreatief of prestatief zwemmen. “Maar dat veranderde toen mijn zoon Roy me een jaar of vier geleden enthousiast maakte om met hem en wat maten baantjes te gaan zwemmen. Ik werd weer lid van De Lansingh en kwam terecht in de Mastersgroep. Tja, en de rest van het verhaal is bekend... Ik heb het zwemvirus weer helemaal te pakken. Op naar ‘De 6 van De Schuagt’ én het IJsselmeer!”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie