Simon Veenman kon dankzij Stichting Ambulancewens naar museum Castellum Hoge Woerd.
Simon Veenman kon dankzij Stichting Ambulancewens naar museum Castellum Hoge Woerd. Foto: Dirk Hoppenbrouwer

Wens van Schoonhovense Simon in vervulling dankzij Stichting Ambulance Wens

Algemeen 2.895 keer gelezen

SCHOONHOVEN • “Een dag om nooit te vergeten”. Zo beschrijft Marjan Veenman-Arts uit Schoonhoven het bezoek van haar man Simon aan het museum Castellum Hoge Woerd in Utrecht. Simon Veenman (78) is ernstig ziek. Dankzij Stichting Ambulance Wens kon hij dinsdag een bezoek brengen aan het archeologische museum Castellum. “Een wens die in vervulling gaat”, aldus Marjan. 

De Schoonhovense vertelt dat er haast was geboden bij het museumbezoek. “Simon heeft myelofibrose, een zeldzame bloedziekte waardoor hij bloedtransfusie-afhankelijk is. Verder heeft hij afasie, hij kan niet meer spreken. En dat terwijl taal zijn kapitaal was. Hij stond 47 jaar voor de klas als leraar Latijn en Grieks, was zes jaar secretaris van de Historische Vereniging Schoonhoven en stond aan de wieg van de cursus Schoonhovologie. Verder schreef hij een respectabel aantal boeken en begeleidde tientallen reizen naar Griekenland voor leerlingen, cursisten en ouders.”

Simon kreeg in Castellum Hoge Woerd een privé rondleiding per brancard. Marjan: “Aanvankelijk moest hij duidelijk wennen. Tja, het was de eerste keer in zijn leven dat hij in een ambulance vervoerd werd. Maar eenmaal in het museum toonde hij zich blij verrast. De rondleider ging enthousiast met hem langs al het Romeinse moois en bijzonders dat museum Castellum te bieden heeft. Ook de Panorama-tijdlijn van 1000 v. Chr. tot heden had zijn onverdeelde aandacht. Vanwege zijn afasie kon hij zelf geen vragen meer stellen, maar zijn vriend Leen Ouweneel - met wie hij veel historische activiteiten realiseerde - stelde de vragen voor hem.”

Het echtpaar is erg dankbaar voor de mooie dag. “Wat is het toch geweldig dat met toegewijde en deskundige ambulancewens-vrijwilligers aan Simons wens gestalte gegeven werd. Dank aan de stichting en met name aan Astrid en Peter van de Stichting Ambulance Wens, die dit mogelijk maakten.”

Margje Kooistra

Simon Veenman kon dankzij Stichting Ambulancewens naar museum Castellum Hoge Woerd.
Simon Veenman kon dankzij Stichting Ambulancewens naar museum Castellum Hoge Woerd.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie