• Kunstenaar Tawab Safi uit Krimpen aan den IJssel doet mee aan het NPO 1 programma Project Rembrandt.
• Kunstenaar Tawab Safi uit Krimpen aan den IJssel doet mee aan het NPO 1 programma Project Rembrandt. Foto: aangeleverd

Krimpense kunstenaar te zien bij ‘Project Rembrandt’

Algemeen 2.746 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Kunstenaar Tawab Safi (44) uit Krimpen aan den IJssel schildert, geeft tekenles, exposeert en is binnenkort te zien in het tv-programma Project Rembrandt.

Trots is Tawab Safi uit Krimpen aan den IJssel op zijn deelname aan het NPO 1 programma Project Rembrandt, waarin schildertalenten de strijd met elkaar aangaan. “Er waren 1400 aanmeldingen en daarvan konden er dertig meedoen aan het programma. Ik zit daar toch maar mooi bij.”

De kunstenaar werkt vooral met acrylverf en aquarelverf, maar hij maakt ook veel schetsen. “Kunst is zo groot, nog steeds leer ik elke dag weer wat nieuws.” 

Hij hoopt deze ervaring snel weer met anderen te kunnen delen. Tawab: “Normaal gesproken geef ik ook workshops en tekenlessen. Dat kan nu vanwege corona niet doorgaan. Gelukkig mag ik wel weer lesgeven op scholen. Ik heb wel online lessen gegeven, maar dat is toch heel anders.”

Frankrijk
Exposities van zijn werk gaan nu ook niet door. In Nederland in ieder geval, want er hangt nog wel werk van Tawab op een tentoonstelling in Frankrijk. “Op die expositie is een aquarelschilderij van mij te zien. Het is een grote tentoonstelling met kunstenaars uit 52 landen. Mijn werk is gekozen tot één van de beste, daar heb ik onlangs een certificaat voor gekregen”, vertelt de kunstschilder.

Helaas was er vorig jaar nog een tegenslag voor Tawab. Zijn atelier in het Ondernemershuis aan de Lylantse Baan in Capelle aan den IJssel raakte in maart zwaar beschadigd door een grote brand in het bedrijfsverzamelgebouw.

“Mijn ruimte was niet uitgebrand, maar wel zwaar beschadigd door rook- en waterschade. Sommige schilderijen die daar stonden kon ik nog schoonmaken, maar de werken op papier waren niet te redden. Net als het schildermateriaal.” 

Gelukkig heeft Tawab inmiddels een nieuwe werkruimte gevonden in het Capelse ondernemerscentrum De Terp aan het Hollandsch Diep.

Afkomst
Tawab vertelt dat hij twintig jaar geleden met zijn vrouw vanuit Afghanistan naar Nederland is gekomen. In zijn werk komt zijn afkomst zeker terug, maar dan wel op positieve wijze.

“Natuurlijk gebeuren er veel verschrikkelijke dingen in Afghanistan, maar ik wil vooral de mooie dingen terug te laten komen in mijn schilderijen. Cultuur, klederdracht en muziek bijvoorbeeld. De slechte dingen komen al genoeg in het nieuws.”

Het tv-programma Project Rembrandt is vanaf 23 januari elke zondag om 20:25 uur te zien op NPO 1.

Margje Kooistra

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie