• De fietsende vriendengroep Cycling for Others.
• De fietsende vriendengroep Cycling for Others. Foto: aangeleverd

‘Cycling for Others’ gaat dit keer de berg op voor regionale goede doelen

Algemeen 338 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Fietsend uitdagingen aangaan om goede doelen te spekken: dat is wat ‘Cycling for Others’ al enkele jaren met veel succes doet.

In september hoopt de vriendengroep de Tour de France-berg Croix de Fer te beklimmen. “Ditmaal willen we lokale en regionale stichtingen ondersteunen met een bijdrage”, vertellen Leendert van der Lugt en Arco de Ruiter namens het team. “Het moet gaan om een maatschappelijk, tastbaar en praktisch doel en de stichtingen moeten de ANBI-status hebben.”

Gezamenlijke passie
Cycling for Others werd in 2016 opgericht door een groep vrienden en kennissen met een gezamenlijke passie voor fietsen in het algemeen en sponsortochten in het bijzonder. In 2017 gingen ze hun eerste ‘sportieve goede doelen-uitdaging’ aan door de Galibier te beklimmen in het kader van de Woord en Daad-actie ‘Fiets voor een Huis’.

 ”In die periode had Bangladesh te kampen met zware overstromingen waardoor veel arme mensen hun huis kwijt raakten”, vertelt Leendert van der Lugt. “Wij stapten op de fiets om bij te dragen aan de wederopbouw en in de wetenschap dat er voor elke duizend euro die wij bij elkaar konden harken er één nieuwe woning gebouwd kon worden. Een betere motivatie kon je niet bedenken. Het jaar erop reden we de Mont Ventoux op om geld in te zamelen voor de kindslaven van Haïti, ook een actie van Woord en Daad. In 2019, 2020 en 2021 organiseerden we onder de naam ‘Ontmoeting’ eigen acties, zoals een klimtour in de Vogezen, een eigen Elfstedentocht in Friesland en een 200 kilometer lange rit rondom Nijmegen. We kwamen in die periode in actie voor motorfietsen en rijbewijzen voor jongerenwerkers en de aankleding van huizen voor dak- en thuislozen.”

Sponsoruitingen
Alles bij elkaar lukte het Cycling for Others sinds de officiële start in 2017 om maar liefst 125.000 euro in te zamelen, geld dat afkomstig was van bedrijven en particuliere gevers. “Gemiddeld komen we aan de 25.000 euro per actie”, weet Leendert van der Lugt. “Ook voor de 2022-editie zitten we alweer aardig in de goede richting. Centraal bij de sponsoring staat ons wielershirt. Dat proberen we elke keer vol te krijgen met sponsoruitingen. Het lukt elke keer goed. Bedrijven werken graag mee en zijn bereid om mooie bedragen neer te tellen voor naamsvermelding. Ze voelen zich aangesproken door de goede doelen én ons enthousiasme.”

“We vormen met z’n allen ook een mooi team”, vult Krimpenaar Arco Ruitenberg aan. “De ploeg is ontstaan in Hendrik-Ido-Ambacht, waar een aantal mensen er samen fietsend op uit trok. Op een gegeven moment kwamen daar fietsers uit Capelle, Krimpen en Rotterdam bij. Zelf sloot ik me aan via mijn neef Raymond van Egmond, voorzitter van Cycling for Others Ik voelde me meteen thuis. Dat had te maken met onze gezamenlijke liefde voor het fietsen en onze collectieve christelijke geloofsachtergrond. Die is breed geschakeerd, van vrijzinnig tot ‘streng in de leer’.”

Zelf behoort hij tot die laatste groep. “Hoewel veel mensen in mijn kerk weinig hebben met sport, lukte het me toch om veel van hen te overtuigen om mee te sponsoren, ha ha! Ik denk dat christen-zijn en sport prima samen kunnen gaan, zolang je de sport maar op een gezonde manier beoefent en niet doorslaat in fanatisme. Daarnaast spreekt het veel mensen aan dat we onze passie inzetten om goede doelen te ondersteunen. De naam van onze fietsgroep is niet voor niets ‘Cycling for Others’. We fietsen niet alleen om sportieve doelen na te streven, maar ook uit naastenliefde. Er zijn zoveel mensen in nood die een zetje in de rug zo goed kunnen gebruiken.”

Extra kracht
De goede doelen-fietstrips van het vriendencollectief zijn evenementen om je elke keer op te verheugen, weten beiden: “Vaak huren we wat huisjes voor een periode van een paar dagen. Alles wat we doen is op eigen kosten. Na het verkennen van het parcours en trainen ter plaatse, komt de dag van de échte uitdaging: de berg op! Dat is elke keer machtig mooi, maar ook loodzwaar. Gelukkig weten we waar we het voor doen. Dat geeft zoveel extra kracht. Elke keer opnieuw!”

Meer informatie via de website van Cycling for Others.

Jan Timmer

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie