• Voorbeeld van beschadigde natuur.
• Voorbeeld van beschadigde natuur. Foto: NVWK

NVWK: ‘Ook in de Krimpenerwaard wordt onnodig natuur vernield’

Algemeen 718 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard trekt aan de bel over het onnodig vernielen van waardevolle natuur. “Als vrijwilligersvereniging die zich inzet voor natuur en landschap word je het soms spuugzat”, zegt Jaap Graveland namens de NVWK. 

De voorzitter noemt als voorbeeld een ecologisch beheerde berm, die dit voorjaar maandenlang werd bereden door agrariërs die hun gras binnenhaalden: “Het effect hiervan was in september goed zichtbaar in de vegetatie, met kans op blijvende schade. En bij het klepelen van bermen zijn dit jaar opnieuw veel knotwilgen beschadigd, waardoor de sapstroom op die plaatsen stopt en delen afsterven.” 

Beterschap
Het gebeurt niet expres, weet Graveland. “Er wordt ook beterschap beloofd. Maar het is onnodig, gebeurt te vaak en wijst op onvoldoende controle en bewustzijn. Over die wilgen heeft de NVWK een brief gestuurd naar het bestuur van het hoogheemraadschap (HHSK), verantwoordelijk voor het bermbeheer in het buitengebied. We hebben er al jaren geleden over aan de bel getrokken. Het ging even goed, maar nu was het helaas weer raak.”

Een ander voorbeeld: “Op de hoek van het fietspad door het Loetbos en de Kerkweg ligt een veldje, dat formeel in beheer is bij het hoogheemraadschap, net als de meeste wegbermen in het buitengebied. Begin jaren negentig heeft de NVWK dit veldje vanwege de botanische waarde ‘geadopteerd’. Vrijwilligers voeren het beheer uit. Ze maaien het in het voor- en najaar en HHSK voert het maaisel af. Het is een van de laatste groeiplaatsen van de kleine valeriaan in de Krimpenerwaard. Onlangs bleek dat het veldje door werkzaamheden grotendeels is vernield. Er is een leiding aangelegd en het terrein is gebruikt als dumpplaats voor materiaal dat kennelijk vrijkwam bij wegwerkzaamheden. Het is een puinhoop.”

Frustrerend, vindt Graveland: “Het is maar een klein veldje, maar we hebben er niet zoveel van. In een tijd waarin verlies aan biodiversiteit veel aandacht krijgt, mag dit gewoon niet gebeuren.”

• Voorbeeld van beschadigde natuur.
• Voorbeeld van beschadigde natuur.
• Voorbeeld van beschadigde natuur.
• Voorbeeld van beschadigde natuur.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie