• Erik Terlouw bij zijn fonkelnieuwe brouwinstallatie.
• Erik Terlouw bij zijn fonkelnieuwe brouwinstallatie. Foto: wijntjesfotografie.nl

Nieuw: Brouwerij IJssel, bier van Krimpense bodem

Algemeen 2.561 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Capelle en Krimpen a/d IJssel komen dankzij Erik Terlouw op de bierkaart te staan. De Capellenaar is in het buurdorp Bierbrouwerij IJssel begonnen.

Het is even zoeken naar de juiste loods op bedrijventerrein De Stormpolder, maar eenmaal binnen staat een fonkelnieuwe brouwinstallatie de bezoeker op te wachten. Erik Terlouw kijkt er met een brede glimlach naar. Met zijn karakteristieke verschijning is hij een prima visitekaartje voor deze nieuwe brouwerij in de nog steeds groeiende markt van speciaalbier. 

De kersverse, sympathieke brouwer vertelt hoe de installatie nog aangesloten moet worden, en dat er nog wel even overheen gaat voordat-ie echt kan draaien. Ondertussen staan er al wel enkele tientallen dozen met de eerste bieren van Brouwerij IJssel klaar. Hoe kan dat? 

“Die zijn volgens mijn recept in een brouwerij te Groesbeek gebrouwen”, vertelt Erik. “Met de eigenaren ben ik inmiddels bevriend. Zij hebben me ook op weg geholpen bij het opstarten van mijn eigen brouwerij.”

Vikingen
De biersoorten van Brouwerij IJssel zijn gelinkt aan Erik’s tweede passie: (oud) Noord-Europese geschiedenis. Ofwel, de tijd van de Germanen, Franken en Vikingen. Erik: “Iedere biersoort van Brouwerij IJssel krijgt zijn eigen thema met het Runenalfabet, een oud-Germaans schriftteken, mee. Mijn blond bier heet bijvoorbeeld Wunjo, wat staat voor vreugde, goed nieuws en succes. Het correspondeert met de kleur goud-geel.”

De twee andere biersoorten volgens eigen recept zijn IPA (‘Pertho’) en een quadruppel (’Uruz’). Erik’s vechtsportleraar, tevens grafisch ontwerper, maakte er fraaie, bijbehorende afbeeldingen bij. Hiermee krijgen de etiketten een unieke en stoere uitstraling.

Erik is al een aantal jaren ‘bierfanaat’. Na een workshop ‘bierbrouwen in de keuken’, letterlijk met een pan op het gas, kreeg hij de smaak te pakken. “Het verbaasde me dat je door een beetje aan te klooien een lekker biertje kon maken. Wat zou het resultaat dan niet worden als je het serieus aan zou pakken? De pannen werden groter en groter, waarbij ik steeds meer bier volgens eigen recept maakte. Mijn keuken werd een soort minibrouwerij. Een vriend van me raadde me aan om meer met mijn hobby te gaan doen en al pratende, onder het genot van een lekker biertje uiteraard, ontstond het plan een eigen brouwerij te beginnen.”

IJssel
De prille vijftiger vond een geschikte loods op de Stormpolder in Krimpen aan den IJssel. Erik: “Als Capellenaar ben ik trots op deze streek. De naam van de brouwerij was snel gevonden, Brouwerij IJssel.” Het startkapitaal kreeg de brouwer van ruim dertig vrienden, kennissen en zakenrelaties, die wilden investeren in zijn onderneming. Erik, bouwkostendeskundige bij IGG (Bouweconomie) en onder andere betrokken bij de voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe Feyenoordstadion, gaat een dag minder werken bij zijn werkgever en wordt daarmee parttime-brouwer.

Verkooppunten
Inmiddels zijn de drie biersoorten van Brouwerij IJssel bij een kleine twintig verkooppunten (zie hiervoor de website) in de regio verkrijgbaar. “Ik ben echt blij verrast hoe goed mijn bier tot nu toe ontvangen wordt. Blijkbaar voorziet het als streekbier in een behoefte.”

Erik hoopt eind november te gaan proefdraaien, waarna het eerste bier van Krimpense bodem van lieverlee gebotteld kan worden. “Met een beetje geluk net voor Kerst, maar dat wordt waarschijnlijk wel januari 2022. Met deze installatie kan ik 500 liter bier per week brouwen, al zal ik dat zeker de eerste periode niet halen.”

Fulltime
Verder vooruitkijkend zou de Capellenaar stiekem best fulltime brouwer willen worden. “Maar dan zal er inmiddels het nodige water door de IJssel gestroomd zijn. Alles op zijn tijd: ik wil rustig van start gaan, niets overhaasten en vooral de kwaliteit bewaken. Want daar valt of staat het mee.”


Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app