Afbeelding

GroenLinks Krimpen naar rechter: ‘Ministerie blokkeert Wob-verzoek EMK-terrein’

Algemeen 414 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Wouter van Blanken en Arjan de Bruin van GroenLinks Krimpen dagen na de gemeente Krimpen aan den IJssel nu ook het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat voor de rechter. Het ministerie houdt zich volgens hen niet aan de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), nu het de openbaarmaking van opgevraagde stukken over het EMK-terrein in Krimpen al bijna een jaar blokkeert.

In oktober 2020 diende GroenLinks twee Wob-verzoeken in. “De procedure is heel simpel: een overheidsorgaan dient binnen vier weken een besluit te nemen. Dat kan een keer met vier weken uitgesteld worden, maar wij worden aan het lijntje gehouden. Het hele jaar horen we allerlei toezeggingen, dan weer smoezen en vervolgens nieuwe uitvluchten. We hebben gewoon recht op die stukken”, aldus de indieners.

Communicatie
Gevraagd is om openbaarmaking van communicatie met het bedrijf dat de vervuilde grond op het terrein thermisch zou moeten reinigen. Van Blanken: “De problemen over deze reinigingstechniek leidden eerder al tot grote vertraging bij de hersanering van het terrein. Verder willen we alle communicatie tussen het ministerie en aannemer Dura Vermeer inzien.”

De rechtbank in Den Haag is gevraagd om de beroepsprocedure tegen het ministerie met spoed te starten. De Bruin: “GroenLinks Krimpen wil hiermee voorkomen, dat er toch een besluit genomen wordt over de wijze en mate van sanering van het terrein, terwijl er informatie achtergehouden wordt.”

Krimpen
In een vergelijkbare zaak moest de gemeente Krimpen aan den IJssel zich afgelopen week voor de bestuursrechter in Rotterdam verantwoorden. Volgens de vertegenwoordigers van GroenLinks is nu vastgelegd dat de gemeente Krimpen ‘grondig’ naar de opgevraagde stukken moet zoeken en deze voor half september openbaar moet maken.

“Volgens ons zit de gemeente ook enorm in haar maag met dit saneringsfiasco. Daarom lijkt het ons zinvoller om - net als wij met de omwonenden doen - samen verder op te trekken voor een zo goed mogelijke oplossing. Via allerlei procedures en dankzij bronnen hebben wij informatie in handen gekregen, die ook de gemeente tot op heden onthouden is.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie