• EMK-terrein in de Krimpense Stormpolder.
• EMK-terrein in de Krimpense Stormpolder. Foto: aangeleverd

Besluit over hersanering Krimpens EMK-terrein opnieuw uitgesteld

Algemeen 558 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Het besluit over de hersanering van het EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel is opnieuw uitgesteld. Dat blijkt uit een brief die door het college is gestuurd naar de Krimpense gemeenteraad. 

Op 15 juli vond er een overleg plaatst tussen alle betrokken partijen, met als doel om tot een definitief besluit te komen over voortzetting van het saneringsproject. Er moet echter nog worden gewacht op het resultaat van twee onderzoeken. Zo moet aannemer Dura Vermeer opnieuw aantonen dat de damwandconstructie na verbetering ‘voldoende robuust’ is. 

GroenLinks twijfelt of dat gaat lukken. Arjan de Bruin en Wouter van Blanken, die het dossier namens de partij kritisch volgen, zeggen dat de constructie op papier ‘net aan voldoet’ en dat slechts met ‘erg gunstige aannames’. “Het blijft een kauwgom-en-touwtje-oplossing met grote gebruiksbeperkingen’, merkt De Bruin op. “Hoe vaak wil je naar dezelfde rapporten laten kijken? Net zo lang tot je een bureau vindt, dat het op basis van hetzelfde papier allemaal wel een briljante aanpak vindt? Sla gewoon een nieuwe damwand.” 

AVI-slakken
Ook over de aanwezige AVI-slakken op het EMK-terrein bestaat onduidelijkheid. In de jaren ‘80 is het terrein opgehoogd met 90.000 kubieke meter van dit materiaal. Het gaat om een restproduct van de afvalverbranding bij afvalverwerker AVR. Hiervan was toen al bekend dat dit vervuild was met onder meer zware metalen en andere giftige stoffen. Onderzoek moet nu aantonen of er wel gebouwd mag worden op de slakken. 

Volgens De Bruin was de eis bij toepassing van AVI-slakken dat deze geïsoleerd van het grondwater zouden blijven. “Dat is nooit gelukt. Die slakken hebben decennia lang rotzooi uit zitten logen in het grondwater. Wij vinden het verbijsterend dat het steeds de bedoeling is geweest om dit spul onder toekomstige bebouwing we te schoffelen. Volgens onze interpretatie van de regelgeving en geraadpleegde experts mag dat helemaal niet.”

Parkeerterrein
Het saneringsplan dat nu nog op tafel ligt, bestaat uit een opknapbeurt voor de damwanden en het (beperkter dan gepland) ‘functiegericht’ verwijderen van vervuilde grond. Plekken met de ernstigste vervuiling worden deels afgegraven en afgedekt met gras of een parkeerterrein. Na deze hersanering kan er op de locatie een bedrijventerrein worden ontwikkeld. 

GroenLinks maakt zich, samen met de omwonenden, hard voor een completere reiniging binnen een nieuwe damwand. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft nu aangegeven deze optie -die duurder is - toch te overwegen. Volgens Van Blanken zou het de enig juiste beslissing zijn om het nu in één keer goed te doen. “Dan hebben we er in Krimpen straks een mooi stuk bedrijventerrein bij, dat zonder beperkingen te gebruiken is.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie