• Impressie van het nieuwe politiebureau.
• Impressie van het nieuwe politiebureau. Foto: STUDIO RTM

Politie kijkt uit naar nieuw onderkomen

Algemeen 558 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Architect Ewoud Netten toonde donderdagmiddag trots de bouwplannen voor het nieuwe politiebureau. Dat deed hij tijdens een inloopbijeenkomst van de politie in de brandweerkazerne aan de Veerweg. Met de bouw kan snel worden gestart.

Als alles volgens planning verloopt, wordt het gebouw, dat op een forse groenstrook tussen de provincialeweg N210 en de brandweerkazerne verrijst, in het eerste kwartaal van 2022 in gebruik genomen. Na de zomervakantie gaat de gemeente het terrein bouwrijp maken en kan de eerste paal de grond in. Het bedrijf Direct Bouw uit Coevorden zet het gebouw neer.

Eisenpakket
Het voorbereidende traject verliep soepel. Rotterdammer Ewoud Netten van Studio RTM tekende het pand en de plattegronden rondom het gebouw. “Er kwam een flink eisenpakket op tafel, waaraan het gebouw en zijn omgeving moest voldoen. Het is een uitdagende opdracht om het nieuwe politiebureau op deze prachtige landelijke locatie neer te zetten.”

Het gebouw moet volgens de architect een ‘veilige uitstraling’ krijgen: “Het wordt vooral ook goed bereikbaar voor alle inwoners van de Krimpenerwaard. Op de begane grond komen naast een ontvangstdesk diverse aangifteruimtes. Op de eerste verdieping zijn werkruimtes gepland. Alle benodigde segmenten passen als puzzelstukjes in elkaar. Rondom het gebouw, dat door een houten gevelwand duurzaamheid uitstraalt, is voldoende parkeerruimte. Voor de agenten zijn aparte parkeerplekken en zij hebben een eigen ingang. De bezoekers kunnen aan de voorkant van het gebouw rustig binnenwandelen. Nu moeten mensen, die bijvoorbeeld aangifte komen doen, zich bij het huidige politiebureau aan de Hof ter Bergen in Bergambacht een weg banen door winkelend publiek. Dat is volgend jaar verleden tijd.”

Meedenken
Medewerkers van het politieteam, die de Krimpenerwaard als werkgebied heeft, dachten mee over de uitvoering. Hun wensen zijn met de eisen door de bouwkundigen Nienke Weller en Bart Buitendijk, die in dienst zijn van de politie, doorgespeeld aan de architect.

“Het nieuwe politiebureau wordt volkomen anders dan het huidige pand,” merkt politieteamchef Monica de Jong op. “Daar beschikken we over maar één grote ruimte, waar de briefing en de vergaderingen plaatsvinden. Het fungeert tevens als kantine. Niet ideaal in verband met de tijdsplanning. Daar komen nu allemaal aparte ruimtes voor. De ontsloten locatie, waarop het nieuwe pand komt, is een vooruitgang. In plaats van uit te rukken uit een druk gebied met woningen en winkels kunnen we nu direct met ons vervoer de provincialeweg op. Dat is belangrijk als elke seconde telt.”

Wim Kroone

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie