• De eeuwenoude beuk bij museum Paulina Bisdom van Vliet, met daarop aangegeven welke ‘risicotakken’ gesnoeid moeten worden.
• De eeuwenoude beuk bij museum Paulina Bisdom van Vliet, met daarop aangegeven welke ‘risicotakken’ gesnoeid moeten worden. Foto: Hoogendoorn Boomadvies

Zaag in eeuwenoude beuk bij museum Bisdom van Vliet vanwege veiligheid

Algemeen 364 keer gelezen

HAASTRECHT • De monumentale rode beuk achter museum Paulina Bisdom van Vliet in Haastrecht moet om veiligheidsredenen drastisch worden teruggesnoeid. 

“Op meerdere momenten zijn afgelopen jaren enkele grote takken uit de boom gebroken, voor het laatst afgelopen zomer”, meldt bestuursvoorzitter van Stichting Bisdom van Vliet, Ancora Dupain. “Houtrot en aantasting door zwammen zijn daar de oorzaak van.”

Vooral de ‘dikrandtonderzwam’ blijkt een gevaarlijke boomaantaster. Deze zwam heeft zich in een groot deel van de boom verspreid, waardoor het hout afbreekt. Stichting Bisdom van Vliet, die eigenaar is van het museum en de beuk, heeft boomexperts geraadpleegd om te zien of ingrijpen noodzakelijk is. 

Risicotakken
Erfgoedhovenier Gerrit Reijm adviseerde in samenwerking met Hoogendoorn Boomadvies uit Bergambacht om twee extra ‘risicotakken’ uit voorzorg te laten verwijderen. Bakker: “Dit zal het aanzien en de gezondheid van de boom verder aantasten, maar wanneer deze snoeiactie niet wordt uitgevoerd, ontstaat er een onveilige situatie voor mens en museum. Daarom volgt de stichting dit advies op.”

De hovenier verwacht dat het snoeien binnenkort wordt uitgevoerd. Ancora Dupain zegt dat deze beslissing met pijn in het hart is genomen: “Door het verwijderen van de takken komt de oude beuk sneller dan verwacht aan haar einde, maar we hebben geen andere keuze.” 

1692
Volgens de overlevering is de beuk in 1692 of 1694 door een voorouder van Paulina Bisdom van Vliet (1840-1923) geplant. Het jaartal 1692 staat ook op de stam geschilderd.

Ancora Dupain: “Omwonenden zullen eraan moeten wennen dat de in Haastrecht zeer geliefde beuk niet meer zo dominant het beeld zal bepalen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie