• Het EMK-terrein, gezien vanaf de Capelse kant.
• Het EMK-terrein, gezien vanaf de Capelse kant. Foto: Floris Bakker

‘Kosten sanering EMK-gifterrein niet in verhouding tot opbrengsten’

Algemeen 599 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De antwoorden op door GroenLinks ingediende kamervragen zullen Krimpen aan den IJssel weinig hoop geven op een oplossing van het grote gifprobleem in die gemeente.

De extra kosten die de sanering van het EMK-terrein met zich meebrengen staan volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat niet meer in verhouding tot de maatschappelijke opbrengsten. Om die reden wil ze ook niet de toezegging doen dat het terrein volledig wordt gesaneerd.

Uit de antwoorden blijkt dat het ministerie veel obstakels ziet, maar de huidige situatie als veilig beschouwt. Arjan de Bruin en Wouter van Blanken denken daar anders over: “Op het moment dat een oud-wethouder ons komt vertellen dat hij een paar jaar geleden bij de milieudienst melding heeft gemaakt van giflekkage aan de Slikslootzijde, dan ga je je wel wat afvragen.”

Aandacht
De twee inwoners van Krimpen aan den IJssel, die actief zijn voor de lokale GroenLinks-afdeling, houden zich intensief bezig met het gifterrein en zetten onder meer de website gifbeltkrimpen.net op. “Dat hebben we gedaan om de broodnodige aandacht voor dit saneringsproject te vragen”, zegt Van Blanken. “Er worden miljoenen voor uitgegeven, maar het stond eigenlijk op geen enkele politieke agenda. Dat is in elk geval veranderd.”

Arjan de Bruin vult aan: “Helaas lijkt echter nog steeds zowel bij het college als bij het ministerie de ambitie te ontbreken om Krimpen te bevrijden van deze afschuwelijke erfenis uit het verleden. Ons uitgangspunt blijft: als het technisch mogelijk is, dan zou geld geen beletsel mogen zijn.”

Het zes hectare grote EMK-terrein op bedrijventerrein Stormpolder raakte in de vorige eeuw zwaar vervuild. Schuldigen hieraan zijn het koolteerverwerkende bedrijf Cindu en - tussen 1970 en 1980 - de Exploitatie Maatschappij Krimpen (EMK). De EMK zou giftig afval verwerken, maar liet dit vooral weglopen in de grond en het water.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie