• Frank Snoei met zijn boekje 'Campingbelevenissen'.
• Frank Snoei met zijn boekje 'Campingbelevenissen'. Foto: Floris Bakker

'Er is altijd iets te lachen op de camping'

Algemeen 1.554 keer gelezen

LEKKERKERK • In een teiltje je afwas doen, macaroni maken op een gammel gasstelletje of in het toiletgebouw zoeken naar de minst vieze wc. Kamperen...je moet ervan houden. Frank Snoei uit Lekkerkerk deed het jaren en schreef er een boekje over. 

Weer of geen weer: praktisch elke zomer stond Frank wel ergens met een tent of vouwwagen op een camping. Vooral Texel was een geliefde bestemming, "maar we zijn ook vaak genoeg naar het buitenland gereden om te kamperen. Wat wel grappig is, is dat het campingleven overal wel een beetje hetzelfde is. Of je nou met je tent in Zuid-Limburg, Italië of het zonnige zuiden van Frankrijk staat: op een camping gaat het er eigenlijk altijd hetzelfde aan toe."

Inspiratie
Frank, die in het verleden werkte voor nieuwsbladen als De Postiljon en Het Kanaal, schreef op zijn Facebookpagina korte verhalen over zijn 'campingbelevenissen'.Voor inspiratie hoefde hij vaak niet eens uit zijn campingstoel te komen. "Je kijkt gewoon rond en ziet dat de mensen om je heen druk zijn met 'van alles'. Van toiletbezoek tot afwas, van badminton tot het bereiden van een maaltijd op een gaspitje. Als je het wilt zien, is er altijd iets te lachen op een camping."

Frank vindt het nog steeds bijzonder dat duizenden Nederlanders er na een jaar hard werken voor kiezen om te gaan kamperen. "Het is toch een vrij primitieve manier van vakantie vieren. Tegelijkertijd zie je dat mensen het heerlijk vinden om alles los te laten. Even weg uit de dagelijkse sleur. Niets hoeft en alles mag. Het maakt de meeste campinggasten ook niks uit hoe ze er bij lopen. Zo zie je ze vaak in hun onderbroek of badjas over het veld naar het sanitairgebouw lopen."

Bundelen
Door zijn beeldende manier van schrijven kunnen zijn verhalen rekenen op veel fans. Het bracht hem op het idee om zijn columns te bundelen in een boekje. De eerste druk is al zo goed als uitverkocht. Hij krijgt leuke reacties. "Ik beschrijf heel gewone dingen waar de lezer zich in kan herkennen. Hoe kneuteriger, hoe leuker. Hier en daar heb ik het wat aangedikt."

Zelf kampeert Frank overigens niet meer. "Een paar dagen op een luchtbed slapen is niet best voor mijn rug. Een huisje of stacaravan bieden toch wat meer comfort." Een tweede boek over zijn campingbelevenissen gaat er waarschijnlijk dan ook niet komen, "maar ik heb wel wat andere ideeën in mijn hoofd. Zo heb ik jarenlang in de uitvaartbranche gewerkt en genoeg meegemaakt om daar weer een boek over vol te schrijven."

Het boek 'Campingbelevenissen' kost 14,95 euro en is te bestellen via: frank@tekstbureausnoei.nl.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie