• Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) nam zaterdag een kijken op het voormalige EMK-terrein.
• Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) nam zaterdag een kijken op het voormalige EMK-terrein. Foto: wijntjesfotografie.nl

'Dit probleem ligt er al veel te lang'

Algemeen 684 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) bracht zaterdagmiddag een bezoekje aan het voormalige EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel.

Kröger kreeg ter plaatse uitleg over de geschiedenis van dit zwaar vervuilde terrein en over de sanering die al voor de start is stilgelegd. Dit omdat uit onderzoek is gebleken dat de omvang van de verontreiniging veel groter is dan voorzien. Er zouden tot op twintig meter diep giftige stoffen in de grond zitten. Ook blijkt de stalen damwand langs de Sliksloot in een slechte staat te verkeren. Dat belemmert een veilige en diepere afgraving tijdens de bodemsanering.

Onstabiele situatie 
Het risico bestaat dat giftige stoffen weglekken en de Hollandsche IJssel inlopen. Reden voor Kröger om Kamervragen te stellen. "Het is een onstabiele situatie waar je als overheid bovenop moet zitten. Vandaar dat wij als GroenLinks op lokaal, provinciaal en landelijk niveau aandacht vragen voor dit probleem."

Kröger wil ook duidelijkheid van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat over de kosten die tot op heden zijn gemaakt om het sterk verontreinigd grondwater, dat vanuit het geïsoleerde gebied wordt opgepompt, te reinigen en te lozen. Dit om de druk op de damwand te verminderen.

In 2017 kocht de gemeente Krimpen aan den IJssel, vooruitlopend op een sanering, het terrein van de rijksoverheid voor zo'n 3 miljoen euro. Hierbij werd afgesproken dat het terrein ‘gesaneerd’ opgeleverd zou worden. Dura Vermeer kreeg de opdracht dit te doen, maar gaf voor de zomer aan niet verder te kunnen. Voor het huidige contract (geld, red.) zou het bouwbedrijf geen volledige sanering kunnen doen.

Vergunningen
De klus gaat miljoenen extra kosten. Die kosten mogen wat Kröger betreft niet worden afgewenteld op Krimpen aan den IJssel. Het Kamerlid ziet het EMK-terrein als voorbeeld van problemen die vooral in de jaren 70 en 80 zijn ontstaan. "Toen was het gebruikelijk om giftige stoffen, via allerlei vergunningen, ergens te storten. De consequenties daarvan worden steeds duidelijker, maar ingewikkelder om op te lossen."

Om te voorkomen dat een lokale gemeenschap bij een faillissement van een afvalverwerker moet opdraaien voor de kosten van een sanering, pleit GroenLinks voor een garantstelling in de vorm van een verplichte verzekering. Het voorstel voor een dergelijke verzekering lijkt te kunnen rekenen op brede steun in de Tweede Kamer.

Als het om het EMK-terrein gaat, wil Kröger dat er snel actie wordt ondernomen, "want dit probleem ligt er al veel te lang. Na een halve eeuw verwachten wij dat er een definitieve en duurzame oplossing komt voor dit gifschandaal."

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie