Melvin en Fiona delen hun onderwateravontuur in het theater

Algemeen 1.294 keer gelezen

LOPIKERKAPEL • Veel van hun tijd brengen ze onder water door. In de Noordzee, maar ook in de ijskoude oceaan bij arctisch Noorwegen. Hun meest bijzondere expeditie-ervaringen gaan ze nu delen in het theater.

Melvin Redeker en Fiona van Doorn nemen niet graag de makkelijkste weg. Ze vinden hun passie in de onderwaterwereld en spotten daar iconische bewoners, zoals orka's en bultruggen. Op zich gevaarlijke opponenten, alleen al door hun postuur. "Bultruggen zijn zo groot als een vrachtwagen en wegen dertig ton, maar ik heb me nooit onveilig gevoeld", zegt Melvin Redeker. "Sterker nog, het zijn verfijnde dieren, die zich bewust zijn van onze kwetsbaarheid. Ik heb gezien dat ze hun zijvinnen intrekken, zodat ze mij niet kunnen bezeren. Dieren onder water zijn vooral heel nieuwsgierig, hoe groot ze ook zijn."

Melvin zwom tussen orka's en kon ze bijna aanraken. "Toegegeven, het is even slikken als je ze ziet aankomen en je moet daadwerkelijk vanuit de boot het water in. Je weet dat wij als mens niet op hun menu staan, maar het zijn wel kolossen hè! Eenmaal in het water zwemmen ze gewoon om je heen en voel je je geen moment onveilig. Wel was ik geïmponeerd door hun verschijning en intelligentie."

Wildernis
Melvin en Fiona willen tijdens hun theatertour –verspreid over zes theaters in heel Nederland- de zee een stukje dichterbij brengen. "We willen ons verhaal vertellen en mensen inspireren. Oceanen zijn onze grootste wildernis. Zeventig procent van de aarde is immers zee en 90% van alle oceanen is eigenlijk nog onbekend terrein. Om toekomstige ecologische en maatschappelijke uitdagingen aan te gaan is het noodzakelijk om meer van de zee te leren begrijpen. Er valt nog zoveel te ontdekken."

Een volgens Melvin 'megagroot scherm, waarop de beelden superstrak worden vertoond' moet een handje helpen om hun ervaringen onder water levensecht te visualiseren. "De natuur is in, denk aan hitseries als the Blue Planet. Een prachtige documentaire, maar je mist als kijker soms de emotie en de beleving. Wij vertellen meer over de achtergrond: hoe we de beelden hebben kunnen maken en wat daaraan vooraf ging. Ook heel basale ervaringen. Hoe ik bijvoorbeeld in de badkuip oefende voor bepaalde handelingen onder water, zoals het afzetten van mijn masker."

Het voorbereiden van de theatertour is een 'monsterklus'. "Dat doen we samen met onze partner Mondiavisueel. Het is spannend en we zijn benieuwd naar de reacties."

Team
Tijdens expedities is het in Lopikerkapel woonachtige stel een hecht team, zo ook in het theater. Melvin voert daarbij, als geoefend spreker, het woord. "Heel veel verborgen onderwaterleven komt aan bod, soms al op 100 meter van het strand. Angstaanjagend? Juist niet. Wij hebben bij de Brouwersdam hele mooie zeedahlia's gespot, een soort bloementuin onder water. Ongerept, uniek!"

Door alle schoonheid vinden ze het pijnlijk om te zien dat die mooie Noordzee eigenlijk ook industrieterrein is, met zijn windmolens en olieplatforms. En daarnaast is er de vervuiling. Fiona: "Je ziet dat al dicht bij huis, bij de Lek. Deze getijdenrivier is als het ware de achtertuin van de Noordzee. Na een periode van hoogwater liggen de hopen plastic en andere rommel in de uiterwaarden. Troep, dat normaal gesproken in de Noordzee zou zijn verdwenen."

Ze financieren hun expedities met de opbrengst van de bedrijfspresentaties van Melvin. Eigenlijk begint het weer te kriebelen om op expeditie te gaan. "Deze periode zijn we vaak weg. We houden van de kou. Dik ingepakt gaan we iedere uitdaging aan. En ook als we soms een lange dag voor niets op zee zijn geweest wacht wel eens een mooie beloning: het Noorderlicht bijvoorbeeld, in al zijn schoonheid."

Theatertour 'De roep van de orka' is in zes theaters te beleven. Lezers van Het Kontakt kunnen de theatershow met 3 euro korting bezoeken: woensdag 10 april en vrijdag 10 mei in Theater Aan de Slinger te Houten, aanvang 20.00 uur. Tik hiervoor de actiecode M14E15GAH in via http://www.mondiavisueel.com

Zie ook de trailer: 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie