Afbeelding
Foto: Floris Bakker

Sanering vervuilde grond EMK-terrein in dichte tent

Algemeen 847 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Een luchtdichte tent moet voorkomen dat bewoners en bedrijven last ondervinden van de sanering van het vervuilde EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel.

De tent is geen overbodige luxe, verklaart Dick Baars van aannemer Dura Vermeer. De af te graven grond langs de Stormpolderdijk zit namelijk vol vuiligheid, waaronder schadelijke gassen die stank en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. "Dat zijn stoffen die je echt niet in wilt ademen. Een filtersysteem in de tent voorkomt dat deze stoffen in de buitenlucht terecht komen."

Schip
In de tent, die zo'n 50 bij 150 meter groot is, wordt de verontreinigde grond in luchtdichte containers verpakt. Die worden per schip afgevoerd naar de afvalverwerker. Dit alles voorkomt overlast voor de omgeving. "Bij een 'open ontgraving' ben je minder lang bezig en schep je binnen een half jaar die vervuilde grond weg, maar heb je te maken met stankoverlast", weet Robbert Brandt van het ministerie van Infrastructuur en Milieu uit ervaring. "Dat wil je natuurlijk voorkomen, dus dat doen we ook niet."

Het 5,5 hectare grote terrein is in de jaren tachtig volgens de IBC-methode (isoleren, beheersen, controleren) 'ingepakt'. Door voortdurende controles is volgens Baars wel bekend om wat voor verontreiniging het gaat en waar die zich in de bodem bevindt. "Er staan stalen damwanden en diepwanden rond het terrein in een metersdikke slecht doorlatende laag klei. De bovenzijde is afgedicht met asfalt. Je kunt het geheel vergelijken met een schoenendoos waar wij straks de deksel vanaf halen."

Grondwater
Toch sluit hij verrassingen niet uit. "Hoe dieper we komen, hoe minder we weten. Vandaar dat we tijdens de sanering ook voortdurend metingen verrichten. De grond zou tot een diepte van zo'n 7 tot 9 meter verontreinigd zijn, maar als het nodig is gaan we dieper. Het grondwater dat we tegenkomen wordt afgepompt en na volledige zuivering 'tot bijna drinkwaterkwaliteit', geloosd in de Hollandsche IJssel."

Om werknemers veilig te laten werken treft Dura Vermeer Infra Milieu de nodige maatregelen. Zo ondergaat elke werknemer een medische keuring. "Dit is geen alledaagse klus", verduidelijkt Baars. "Je weet nooit wat je tegen gaat komen tijdens het graven. Het kan zelfs gebeuren dat medewerkers met perslucht moeten werken."

Het streven is om op de Dag van de Arbeid (1 mei 2019) met de sanering in de tent te beginnen. Die moet in twee jaar afgerond zijn. Via berichten op de website worden omwonenden en bedrijven op de hoogte gehouden. Die kunnen met vragen terecht bij twee aangestelde omgevingsmanagers.

Kunstneuzen
Er staan ook 'kunstneuzen' rond het terrein opgesteld die veranderingen in de luchtsamenstelling waarneemt en zo hinderlijke, gevaarlijke en ongezonde lucht of gassen signaleert. Brandt: "Dit is in het Rotterdamse havengebied een beproefde methode om geurhinder effectief te bestrijden en het vrijkomen van gevaarlijke stoffen vroegtijdig te signaleren."

De sanering van het EMK-terrein op de Stormpolder is de laatste van de grote saneringen langs de Hollandsche IJssel. Brandt was in het verleden nauw betrokken bij de schoonmaakbeurt van de Zellingwijk in Gouderak. Dat de aanpak van het EMK-terrein al jaren op zich laat wachten is wel te verklaren. "Dit is natuurlijk een dure klus. Nu het economisch goed gaat, neemt de druk om ruimte toe. De interesse van bedrijven om zich hier te vestigen is groot. Daarnaast is het voor het milieu belangrijk dat we hier de vervuiling weghalen."

www.stormpolderdijk.nl

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie