Afbeelding

'Kritiek op werk in Overtuin beschamend'

Algemeen 481 keer gelezen

HAASTRECHT • Het bestuur van de Stichting Overtuin Bisdom van Vliet weerspreekt met klem de kritiek van Laura Jansen. Zij verklaarde tegenover de gemeenteraad van Krimpenerwaard dat de leden van de stichting er een potje van maken.

Volgens voorzitter Cees Reichard bevat het verhaal van Jansen 'veel onjuistheden' en zet zij de stichting in een kwaad daglicht. "Haar optreden was beschamend. Wij werken al geruime tijd met enkele tientallen vrijwilligers volgens een uitgedokterd plan aan het opknappen van het park in Haastrecht. We willen dat de voormalige overtuin weer één geheel wordt met het historische woonhuis -museum- van de familie Bisdom van Vliet. Hierin worden we bijgestaan door verschillende groendeskundigen."

Volgens de voorzitter reageert de gemeente Krimpenerwaard bij monde van wethouder Ria Boere positief op de aanpak van de stichting. "Voor zover ik het ervaar, zitten we op één lijn."

Ondertussen wordt er hard gewerkt aan het herstel van het domein. "Deze zomermaanden zijn de vrijwilligers elke maandagavond in de weer en verder op de eerste en derde vrijdagmorgen van de maand. De laatste tijd wordt er door liefhebbers ook nog elke vrijdagmorgen in de overtuin gewerkt. Gemiddeld zijn er vijftien vrijwilligers op een dagdeel actief. Er zijn diverse overlegmomenten en we geven periodiek een nieuwsbrief uit over de laatste ontwikkelingen en werkzaamheden."

Volgens Reichard slaat Jansen de plank volledig mis bij haar poging om de 'Madonna van Haastrecht', Maria ter Weghe, in de grot te huisvesten. "Dit komt beslist niet overeen met het gedachtegoed van de stichter Paulina Bisdom van Vliet. Zij was vrijzinnig hervormd en had weinig op met het katholicisme. Het bestuur zal hier dan ook geen medewerking aan verlenen."

Het bestuur van stichting Overtuin en de inwoonster van Gouda stonden eerder al lijnrecht tegenover elkaar. Toen ging het om de kap van bomen in het park te Haastrecht. Volgens de stichting noodzakelijk vanwege de veiligheid en om verstikking van ander gewas tegen te gaan, volgens Jansen betrof het 'kaalslag'.  Zie ook: http://www.hetkontakt.nl/regio/krimpenerwaard/algemeen/114077/stichting-overtuin-baalt-van-vertraging-erg-vervelend-allemaal-

Reactie
Overigens zegt Laura Jansen niet veel te begrijpen van de reactie van het bestuur van de stichting Overtuin Bisdom van Vliet. "Ik word weggezet als een rare vrouw, die onwaarheden vertelt. Dat beeld wil ik graag bijstellen."

Jansen zegt niets te hebben tegen mensen die hun vrije tijd besteden met het bijhouden van de Overtuin Bisdom van Vliet. "Ik heb zelf ooit in 2005 de werkgroep Welzijn Haastrechts Bos opgericht. Mijn kritiek op de werkzaamheden heeft betrekking op het feit dat de Stichting zich niet aan het Masterplan van Buro Wolak houdt, maar zich daar wel achter verschuilt. Door een uitspraak van de rechter heb ik elf prachtige bomen kunnen redden." Het 'lukraak' willen kappen van bomen neemt Laura Jansen de stichting kwalijk. "Er is in al die werkzame jaren van de Stichting niets opgebouwd. Er is voornamelijk gekapt en hout verkocht."

Met betrekking tot de grot stelt ze dat het fijn zou zijn als er bussen vol met gelovigen Haastrecht aandoen om Maria Ter Weghe van Haastrecht eer te bewijzen en van de Overtuin te genieten. "Vervolgens kunnen ze ook Haastrecht te bezoeken."

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie