• Doorkijkje vanuit de overtuin naar museum Paulina Bisdom van Vliet.
• Doorkijkje vanuit de overtuin naar museum Paulina Bisdom van Vliet.

Stichting Overtuin baalt van vertraging: 'erg vervelend allemaal'

Algemeen 564 keer gelezen

HAASTRECHT • Stichting Overtuin Bisdom van Vliet baalt van het oponthoud nu de rechter vooralsnog een streep heeft gezet door de kap van elf bomen. "Hierdoor zal de Overtuin er langer dan nodig onverzorgd uitzien en vormen enkele bomen een gevaar."

De rechtszaak was aangespannen door Laura Jansen. De inwoonster van Gouda, geboren en getogen in Haastrecht, is het niet eens met de koers die het stichtingsbestuur heeft uitgestippeld om het park in Haastrecht in oude staat terug te brengen. Jansen spreekt van een 'club notabelen', die zich vergaloppeert in de doelstelling. "Ze komen niet verder dan het kappen van bomen en het verkopen van het hout. Daarnaast komt er van de beloofde opknapbeurt van de grot op het eiland in de overtuin niets terecht nu ze de subsidie hiervoor langzaam maar zeker voor andere doeleinden gebruiken."

Jansen stapte naar de rechter om de kap van elf bomen in het park te verijdelen. Met succes. De rechter constateerde een procedurefout, waardoor de gemeente Krimpenerwaard haar werk moet overdoen. Jansen haalt opgelucht adem. "Het gaat om elf gezonde en beeldbepalende bomen. Ik zou niet weten waarom die neergehaald moeten worden."

Zorg
'Tuinbaas' Tony Hardenberg weet het wel. "Elke te vellen boom is met zorg aangewezen", zegt de woordvoerder namens de Stichting Overtuin Bisdom van Vliet. "Het gaat bijvoorbeeld om een es in de middenlaan, die erg scheef staat. Als deze boom door een storm omwaait, valt hij tegen verzorgingshuis de Liezeborgh aan. Ook zitten er zes snelgroeiende populieren van ruim veertig jaar oud tussen. Deze zijn te groot en te zwaar voor de slappe bodem. Kortom, de veiligheid is in het geding."

Aansluitend: "Het park kent een achterstallig onderhoud van meer dan 45 jaar. Dit betekent dat snelgroeiende bomen zijn gaan woekeren en langzaam groeiende bomen, zoals eiken, kastanjes en beuken, in het gedrang komen. Ook krijgen de planten onder de hoge bomen geen licht meer en gaan dood. Wat overblijft zijn bramen, hulst en brandnetels."

De procedurefout maakt dat de kap nog wel een jaar op zich kan laten wachten. "Los van de vertraging bij de rechter heb je met seizoenen te maken waarin bomen niet gekapt mogen worden. Dit is erg vervelend allemaal."

Begrip
Tony Hardenberg zegt het bedroevend te vinden dat een 'eenling' als Laura Jansen de plannen van de stichting dwarsboomt. "Natuurlijk zijn er wel eens meer mensen die zich afvragen waarom wij sommige bomen kappen in het park. Maar tot nu toe hebben we het altijd kunnen uitleggen en dan is er meestal ook begrip. Mevrouw Jansen kent het masterplan van binnen en buiten en heeft meerdere malen uitleg gekregen over onze activiteiten. Ze heeft echter maar één doel: het herstellen van de grot en verder onderschrijft ze de doelstellingen van de stichting niet."

Over de grot gesproken: Hardenberg bestrijdt dat de stichting de subsidie voor de opknapbeurt 'verkwanselt'. "Dat kan ook helemaal niet. De subsidie van 50.000 euro die hiervoor door de gemeente Vlist ter beschikking is gesteld, is geoormerkt voor dat doel. Bovendien beschikken we niet eens over het bedrag. Het staat op een rekening van de gemeente Krimpenerwaard."

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden