Afbeelding
Foto: 123RF.com

Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk

Nieuws 1.254 keer gelezen

PAPENDRECHT • De politie heeft in Nederland en in verschillende andere landen een groot phishing-netwerk opgerold. Er waren vijf arrestaties in Nederland, waaronder ook in Papendrecht.

Het phishing-netwerk verkocht nep-websites van bijvoorbeeld banken en overheidsinstanties aan andere criminelen, die er op hun beurt mensen mee probeerden op te lichten. Zo zijn 500.000 creditcardgegevens buitgemaakt en 1,2 miljoen wachtwoorden gestolen. Dat meldt de NOS.

70 adressen doorzocht
Wereldwijd zijn er 37 mensen gearresteerd, waarvan dus vijf in Nederland. In totaal doorzochten politiediensten meer dan 70 adressen. Het onderzoek begon al in de zomer van 2022 en stond onder leiding van de Londense politie. Ook de Nederlandse politie, Europol en de FBI waren erbij betrokken.

Het netwerk LabHost op het darkweb werd volgens de Londense politie in 2021 opgezet door een crimineel cybernetwerk. Oplichters zonder technische vaardigheden konden inloggen en kiezen uit bestaande sites of op maat gemaakte pagina’s aanvragen van vertrouwde merken die waren nagemaakt.

Ze bombardeerden hun slachtoffers vervolgens met berichten die bedoeld waren om hen ertoe te verleiden online betalingen te doen. Volgens de politie van Londen trapten vooral jongere mensen in de phishing-zwendel. Inmiddels is het netwerk door de politie geïnfiltreerd en verstoord.

Ook invallen in Nederland
In totaal waren er achttien landen betrokken bij het onderzoek. In Nederland werkte onder meer het team Digitale Criminaliteit Midden-Nederland eraan mee. Er zijn zes Nederlandse woningen doorzocht en daarbij werden onder andere 57 gegevensdragers, ruim honderd simkaarten en vijf vuurwapens in beslag genomen.

De vijf Nederlandse arrestanten komen behalve uit Papendrecht ook uit Leeuwarden, Woudenberg en Vleuten en zijn tussen de 21 en 36 jaar oud. Naast die aanhoudingen heeft de politie ook twee ‘stopgesprekken’ gevoerd met gebruikers van de site. De politie sluit volgens de NOS meer acties niet uit.

Wat is phishing?

Phishing is het digitaal vissen naar vertrouwelijke informatie door criminelen. Je krijgt bijvoorbeeld een e-mail die afkomstig lijkt van je bank, maar in werkelijkheid doet een crimineel zich voor als de bank. Als je klikt op een link in de mail, word je doorgestuurd naar een onveilige website. Daar wordt je gevraagd jouw persoonlijke inloggegevens zoals accountnaam, password en bankrekening in te vullen.

Reageer nooit op e-mails of appjes waarin wordt gevraagd om inlogcodes of pincode in te typen. De bank, creditcardmaatschappijen of internetprovider zullen hier nooit om vragen. Klik nooit op de link in de e-mail.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden