• De cover van het boek.
• De cover van het boek. Foto: Roxanne Silva

Verlangen en wraak in nieuwe roman van Papendrechtse schrijver

Nieuws 2.016 keer gelezen

PAPENDRECHT • Van de Papendrechtse schrijver Jan P Meijers is nieuw werk verschenen: Een suikerspin of Liefde en zwaartekracht. Het verhaal verhaal speelt zich af twintig jaar na de landing op de maan en de mens is inmiddels op weg naar Mars.

Meijers: “De landing op de maan is een bijzondere prestatie van de mensheid. Ik heb me altijd afgevraagd waarom die landing sindsdien niet is overtroffen. In deze roman heb ik me voorgesteld wat er had kunnen gebeuren als de mensheid had samengewerkt in een ruimtevaartprogramma. Dit in plaats van de wapenwedloop tijdens de Koude Oorlog. Op die manier heb ik vanaf de maanlanding uit 1969 een alternatieve geschiedenis verzonnen.”

Drechtum
Het verhaal speelt in het fictieve plaats Drechtum en het decor is de plaatselijke kermis naast het zwembad met een lange ligweide. De wat oudere inwoners van Papendrecht zullen ongetwijfeld het decor herkennen als dat van de kermis zoals die er vroeger was op de parkeerplaats naast zwembad De Hoogt.

Meijers: “Ik ben geboren en getogen in Papendrecht en dat decor zit nu eenmaal in mijn systeem ook al is het in werkelijkheid verdwenen.”

De personages in Een suikerspin of Liefde en Zwaartekracht hebben andere dingen aan hun hoofd dan de expeditie naar Mars. Meta woont en werkt op de kermis en wordt lastig gevallen door jongemannen, ze is uit op wraak. Brent is een ambtenaar bij de gemeente en droomt over Meta. Hij wil haar ontmoeten. Badjuffrouw Lola heeft een hekel aan de kermis, maar haar verlangen stuurt haar er toch heen. Zo jagen de personages hun doel na, terwijl de expeditie naar Mars zijn doel nadert. En natuurlijk gaat alles anders dan iedereen denkt.

Meijers: “Ik ben een voorstander van fantasievolle verhalen juist om te proberen het alledaagse te begrijpen. Daarom heb ik heb deze roman een motto meegegeven van de filmregisseur Florian Henckel von Donnersmarck: Ik geloof dat fictie je dichter bij de waarheid brengt dan rommelige feiten.”

Meijers won in februari vorig jaar de tweede prijs in de verhalenwedstrijd van de Culturele Raad Papendrecht. Eerder publiceerde hij bij uitgeverij aquaZZ de romans Ladders van schuim (2018) en Javaanse polder (2021). Deze romans kregen goede recensies van onder andere NBD Biblion en zijn inmiddels in herdruk. Alle titels zijn te verkrijgen via de (online) boekhandels.

Meer informatie bij de websites www.aquazz.com en www.janpmeijers.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden