Afbeelding
Foto: 123RF.com

College: ‘Drinkwater in Papendrecht voldoet aan PFAS-normen’

Nieuws 711 keer gelezen

PAPENDRECHT • Het gemeentebestuur van Papendrecht heeft deze week in een reactie op vragen van Onafhankelijk Papendrecht (OP) laten weten dat het drinkwater in Papendrecht voldoet aan alle kwaliteitseisen van de Nederlandse Drinkwaterwet en de Europese drinkwaterrichtlijn.

OP had onlangs een drinkwatertest laten uitvoeren door de VU in Amsterdam. Daaruit bleek dat er nog steeds PFAS zit in Papendrechts kraanwater. De partij had de bevindingen voorgelegd aan het gemeentebestuur van Papendrecht, met daarbij de vraag hoe het college de uitkomsten beoordeelt.

In een reactie op het onderzoek dat OP heeft laten uitvoeren, stelt het gemeentebestuur als eerste dat ze positief zijn over de gedaalde waardes ten opzichte van de analyses die OP in 2020 heeft laten uitvoeren.

Verklaring
“Dit is verklaarbaar omdat Oasen in juni 2023 een nieuw zuiveringsstation in gebruik heeft genomen in Nieuw-Lekkerland. Dit zuiveringsstation maakt drinkwater door middel van één zuiveringsstap: membraanfiltratie, ofwel One Step Reverse Osmosis (OSRO). Oasen zegt met deze zuiveringstechniek in staat te zijn PFAS volledig uit het water te halen. Het grootste gedeelte van het Papendrechtse kraanwater wordt door deze productielocatie gezuiverd”, aldus het gemeentebestuur van Papendrecht.

De gemeente stelt ook nadrukkelijk dat er geen sprake is van te hoge concentraties PFAS in het Papendrechts kraanwater. “Oasen is als drinkwaterbedrijf verantwoordelijk voor de drinkwaterkwaliteit en ziet erop toe dat het kraanwater van hoge kwaliteit blijft en voldoet aan alle kwaliteitseisen”, laat het gemeentebestuur weten

Het RIVM adviseert een drinkwater richtwaarde van 4,4 nanogram per liter voor de PFAS gewogen som, uitgedrukt in PFOA-equivalenten. Het water is volgens het Rijksinstituut veilig om te drinken als de concentratie van de stof in het drinkwater lager is dan deze drinkwater richtwaarde. In Papendrecht meet Oasen een PFAS gewogen som, uitgedrukt in PFOA equivalenten, van 0,7 nanogram per liter.

“Er wordt voldaan aan de drinkwater richtwaarde. Volgens het RIVM is het dan veilig om te drinken”, concludeert de gemeente.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie