Afbeelding

College Alblasserdam houdt vast aan duur waterveld voor hockeyvereniging

Algemeen 681 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Ondanks de grote bezwaren binnen de raad houdt het Alblasserdamse college vast aan een nieuw waterveld op sportpark Souburgh. 

Vraagtekens over nut en noodzaak voor de uitgave van 750.000 euro en zorgen of de hockeyvereniging de lasten van deze investering wel kan dragen, leven breed binnen de raad. Dat bleek in december tijdens de commissievergadering. Wethouder Freek de Gier kreeg vanuit coalitie en oppositie de nodige vragen. Zo zei Herman Verweij (VVD): “In het voorstel wordt over de kosten van het water- en het energieverbruik niet gerept. De vraag is of er geen minder dure en duurzamere oplossing denkbaar is.”

Uiteindelijk besloten burgemeester en wethouders het stuk niet in de raadsvergadering van december in te brengen, maar in februari komt het alsnog in de raad. Uit het voorstel blijkt dat het college vasthoudt aan het waterveld.

Minder blessures
‘Het type hockeyveld wordt niet bepaald door de gemeente, maar door het bestuur van Gemeenschappelijke Regeling Souburgh in overleg met de hockeyvereniging. Het bestuur heeft gekozen voor een waterveld omdat op dit type veld de sport het beste tot zijn recht komt. In verhouding tot een zandveld levert een waterveld ook minder blessures op.’

Daarnaast geeft het college toe dat een waterveld duurder is, maar: ‘Niet substantieel duurder dan een zandveld. Bij de aanlegkosten gaat het naar verwachting om 70.000 euro. Bij een zandveld kan de installatie van 50.000 euro achterwege blijven. Daarnaast is de toplaag van een zandveld 20.000 euro goedkoper.’

Algenbestrijding
Bij de keuze voor een waterveld zijn er eveneens extra aanvullende kosten, zoals algenbestrijding, de energiekosten van de beregeningsinstallatie en specialistisch onderhoud. In totaal gaat het jaarlijks om 6.650 euro. Er zijn geen aanvullende kosten voor waterverbruik. De installatie gebruikt oppervlaktewater.

De hockeyvereniging heeft aangegeven de extra exploitatielasten zoals de energie en een verhoging van de huur te kunnen dragen. ‘De exacte hoogte van de huur moet nog worden vastgesteld. In zijn brief noemt de vereniging wel een exact bedrag. Dit bedrag komt echter uit een nog niet door het bestuur van GR Souburgh bekrachtigd rapport.’

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie