Afbeelding
Foto: 123RF.com

Vraagtekens politiek Alblasserdam bij 1,1 miljoen euro voor hockeyveld en lening Sportpark Souburgh

Algemeen 922 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Een lening van 1,1 miljoen euro voor Sportpark Souburgh stuit op veel vraagtekens bij het Alblasserdamse gemeentebestuur.

Het geld is bedoeld voor een nieuw hockeyveld (750.000 euro) en het opvangen van het financieel tekort van de Gemeenschappelijke Regeling Sportpark Souburgh (350.000 euro). Het voorstel van wethouder Freek de Gier kon onlangs tijdens de commissievergadering de partijen niet overtuigen. De keuze voor een relatief duur waterveld en de onzekerheid over het kunnen terugbetalen van de lening waren de belangrijkste vraagtekens.

Andre Ruikes (CDA) stelde dat in een eerdere begroting 300.000 euro was ingepland voor een nieuwe hockeyveld. “Nu gaat het om 750.000 euro voor een zogenaamd waterveld. Dat is wel een ontzettend groot bedrag voor de hockeyvereniging. Kunt u de keuze voor dit veld nog eens terugleggen bij de Gemeenschappelijke Regeling Sport Souburgh?” PvdA-er Wim van Krimpen deelde zijn zorgen: “Het gaat om een alarmerend hoog bedrag. Kan de club straks elke maand 4.500 euro terugbetalen?” 

Duurzamere oplossing
Bij een waterveld is het voor elke wedstrijd noodzakelijk om het veld te beregenen. Het vele water dat hiervoor nodig is, was voor Herman Verweij (VVD) mede reden om aan de bel te trekken. “Dat andere verenigingen ook zulke velden hebben, is geen argument. In het voorstel wordt over de kosten van het water- en het energieverbruik niet gerept. De vraag is of er geen minder dure en duurzamere oplossing denkbaar is.”

Jako Sterrenburg (ChristenUnie) verwoordde daarnaast de vraag die bij de meeste andere fracties leefde: waarom wordt er pas nu om een liquiditeitsplanning gevraagd? “We verstrekken een lening voor een veld dat tien jaar meegaat en er is nu al een tekort.” Datzelfde vroeg Corné van Werken (SGP) zich af. “Het grootste vraagteken is of de hockeyclub deze last wel kan dragen. Is het verstandig om dit besluit nu te nemen?”

Verantwoord
Wethouder Freek de Gier nam de suggestie van de partijen om het voorstel terug te nemen en het niet in te brengen tijdens de komende raadsvergadering vooralsnog niet over. “Alle verenigingen in de competitie maken gebruik van zo’n waterveld. Ik zeg u toe dat we toe zullen werken naar de meest optimale oplossing. Uw vraag of deze investering wel verantwoord is, nemen we mee.”

Aan bod kwam ook de gelijke behandeling van de verenigingen op Sportpark Souburgh. André Ruikes verwees daarvoor naar het clubblad van de Alblasserdamse Tennis Vereniging. “Zij gaven een sneer naar het gemeentebestuur omdat er geen geld kwam voor een padelbaan, maar wel 750.000 euro voor een nieuw hockeyveld. Blijkbaar is de communicatie met de clubs niet helemaal goed verlopen.” 

De Gier: “Ik heb bij de tennisvereniging uitgelegd hoe één en ander is verlopen. Wat betreft de padelbaan: het is niet zo dat je als je iets vraagt de gemeente daar meteen voor zorgt. Daar moeten we vanaf. Op andere plekken zien we hoe verenigingen zelf het initiatief nemen en uiteindelijk de gemeente om een bijdrage vragen. Misschien moet men daar nog een beetje aan wennen.” 

Het college besloot om het besluit niet in te brengen tijdens de raadsvergadering van dinsdag en het door te schuiven naar een volgende vergadering.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie