• Monique Hoorn.
• Monique Hoorn. Foto: Nanda van Heteren

Recreatie-sportvereniging Dordrecht en omstreken breidt uit

Algemeen 752 keer gelezen

REGIO • Een grote uitbreiding bij recreatie-sportvereniging Dordrecht en omstreken: vanaf dit jaar gaat zij ook zwemmen met reumapatiënten.

Monique Hoorn, secretaris, vertelt over deze nieuwe tak en ook over hoe de organisatie wekelijks meerdere uren in groepsverband sporten op maat verzorgt voor diabetespatiënten, mensen met hart- en vaataandoeningen en vijftigplussers.

“De vereniging is ontstaan in 1982 vanuit hartpatiënten waar later ook diabetes aan toegevoegd is. Inmiddels is dit veel breder getrokken daar er ook mensen zijn van 50+ die geen behoefte meer hebben aan wedstrijdelementen, maar wel behoefte hebben aan bewegen. Tijdens de coronaperiode zijn we af en toe door gegaan, maar heeft geleid tot mensen die gestopt zijn. Vorig jaar april trad het volledige bestuur ook nog af en was het einde bijna in zicht, want er was niemand te vinden totdat de huidige voorzitter Wil Spoor met een oud lid, inmiddels weer actief lid en onze penningmeester, Bernard Laparliere had gesproken en zij het heel jammer zouden vinden dat de vereniging ter ziele zou gaan. Zij hebben mij gevraagd om secretaris te worden.

Wij hebben de schouders eronder gezet na grondig onderzoek en zagen er mogelijkheden in. Als eerste hebben wij een beroep gedaan op onze bestaande leden of zij nog mensen wisten wat zeker leden heeft opgeleverd en nog doet, maar ook contact gezocht met de media.

Nieuwe tak
Eén van onze leden wist te vertellen dat de reumapatiëntenvereniging Dordrecht stopte, waardoor wij contact hebben gezocht met hen en inmiddels is de groep die overgekomen is al begonnen met zwemmen op donderdagavond.

Het uur wordt gegeven door een zeer ervaren instructeur die meegekomen is met de reumagroep in het doelgroepenbad. Na een warming-up, waarbij alle gewrichten aan bod komen, wordt er gewerkt met materialen en in het water naar eigen kunnen heen en weer bewogen. Het uur wordt afgesloten met een cooling down.

Meer sporten
Wij bieden uiteraard meer sporten aan. Op maandagmorgen bij het zwemmen is het eerste kwartier vrij zwemmen. Om 11.15 uur gaat er een gedeelte naar het doelgroepenbad en doen daar hun activiteit onder begeleiding van een zeer ervaren instructeur van Optisport. Zij werken met ballen, slangen en andere materialen. De anderen gaan naar het wedstrijdbad waar men beweegt in het water met een wetbelt, eveneens onder begeleiding van een zeer ervaren Optisportinstructeur. Beide groepen worden ingeleid met een warming-up en langzaam wordt het tempo opgedreven, maar wel altijd naar eigen mogelijkheden. Aan het einde wordt er een cooling-down gehouden.

Bij de cardiofitness op dinsdagmorgen kan men vanaf 11.00 uur fietsen, roeien, lopen en eventueel krachtapparaten gebruiken. Vanaf 12.00 uur is er onder begeleiding van een zeer ervaren instructeur 45 minuten aerobicachtige oefeningen, spierversterkende oefeningen, zowel staand als liggend, waarbij ook weer een warming-up is en een cooling-down worden toegepast met muziek.

Op donderdagavond zijn er twee groepen zaalsport van 18.30 tot 19.30 uur en van 19.30 tot 20.30 uur in de sporthal bij het Dordtse Leerpark. Dit is onder leiding van een fysiotherapeut. Elk uur begint met een warming-up zoals lopen in de zaal binnen eigen kunnen. Daarna worden er vaak sporten gedaan zoals basketbal, badminton, paaltjesvoetbal, trefbal enzovoorts met aangepaste spelregels en naar eigen kunnen.

Opgave
Geïnteresseerden kunnen informatie vinden op www.hartsportdordt.nl en zich met naam en leeftijd via rsv41deno@gmail.com aanmelden. Daarna nemen wij contact op zodat wij weten hoe wij deze persoon vanuit medisch oogpunt goed kunnen begeleiden. De contributie voor leden die één keer per week sporten is veertien euro per maand voor veertig weken sporten. De tweede en derde sport zijn voor de helft van de prijs.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Waardering voor Ronald Guit van jubilerende Papendrechtse Bridgeclub Je Coupe Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Veth Investments uit Papendrecht doneert aan hospice voor entree Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Schutter zorgboerderij in Alblasserdam komt begin april voor de rechter Algemeen 12 uur geleden