Afbeelding
Foto: 123RF.com

‘Superopa’ van Alblasserdam blijkt kindermisbruiker: ‘Monsters bestaan’

Algemeen 4.741 keer gelezen

ALBLASSERDAM/ROTTERDAM • Hij leek voor de buitenwereld een vriendelijke, oude man: Cees de J. (70). De Alblasserdammer was mantelzorger voor een zieke vrouw en trakteerde kinderen uit de buurt op snoep, eten, drank en zakgeld. Een soort ‘superopa’. Tot in februari 2022 de eerste aangifte volgde van seksueel misbruik van jongetjes van 6 tot 14 jaar.

Daarna stapelden de meldingen zich op. In anderhalf jaar zou De J. ontucht hebben gepleegd met dertien minderjarigen. Woensdag startte het tweedaagse strafproces.

Volgens het Openbaar Ministerie begon het seksueel misbruik in juni 2020. Twee broertjes kwamen bij De J. over de vloer. In zijn flatwoning aan de Nicolaas Beetsstraat konden ze zich tegoed doen aan snoep en frisdrank. Ook kregen ze zakgeld.

Hun moeder had geen enkele argwaan. Haar kinderen beschouwden de verdachte als een opa die ze zelf niet meer hadden. “En ik zag hem als een soort tweede vader. Voor de kinderen was hij een superopa. Hij vergat nooit een verjaardag, bracht ze naar school, gaf ze geld en snoep.”

De vader van een ander kind beschouwde De J. evenzeer als een ‘gewoon heel aardige man’. “Zorgzaam. Ik vertrouwde hem.”

De groep jongeren dat de flatwoning bezocht, groeide in rap tempo. De een nam een neefje mee, de ander vriendjes. “Gewoon, als ze aan het spelen waren belden ze aan”, vertelde de verdachte woensdag aan het begin van het strafproces.

Huiveringwekkend
Daar vroegen de rechters zich eerst af hoe die ogenschijnlijke vriendelijke opa was veranderd in de oude man die ‘huiveringwekkende’ seksuele handelingen verrichtte met de piepjonge kinderen.

Volgens De J. startte dat toen de eerste jongetjes hem in het kruis sloegen en hen liet zien dat hij daar blauwe plekken van kreeg. “Zo kwamen er andere handelingen bij. Dat was niet eens met een bedoeling.” Het leidde tot het eerste ongeloof bij de ouders op de publieke tribune.

“Er zijn dingen gebeurd, maar niet constant”, vervolgde De J. zijn verhaal. “De kinderen kwamen een paar keer in de week. Dan gingen ze drinken en tv kijken.”

Volgens de verdachte was hij lang niet altijd de aanstichter van de ontucht tussen de jongens onderling. “Maar een goot aantal kinderen zegt dat u een actieve rol had”, hielden de rechters hem voor.

Ze wezen onder meer op de verklaring van een jongetje dat onder het oog van De J. seks moest hebben met de sekspop Jannie. “Dan kunt u toch niet zeggen dat u er een beetje bij was. U maakt zich er beetje te makkelijk vanaf door te zeggen: ‘Ik wist ook niet wat ik er mee moest’. De J.: “Ik had het moeten stoppen, dat heb ik niet gedaan. Het is verschrikkelijk voor heel de groep.”

‘Moeras van bederf’
Hoewel buurtbewoners halverwege juni 2021 al de politie inseinden dat het niet pluis was bij De J., kwam hij toen nog weg met het advies van de wijkagent om wat minder met kinderen om te gaan. “Hij manipuleerde zodanig dat de kinderen niet durfden te praten en wij een ander beeld hadden”, zei een vader daarover later in zijn slachtofferverklaring. Hij sprak over een ‘moeras van bederf’.

In januari volgde een nieuw bezoek van de agent, nadat vanuit de Jehovagemeenschap ‘zorgen waren geuit’ over een pornofilm die hun lid De J. mogelijk aan jongetjes had getoond in zijn huis. Hij ontkende, waarna de zaak pas in februari aan het rollen kwam toen een moeder aangifte deed. Daarna volgde een ‘sneeuwbaleffect’ en werd aangifte gedaan namens dertien jongetjes.

Volgens De J. zou hij toen al enkele maanden zijn gestopt en ook hebben ingegrepen als jongens uit de groep iets onderling deden. “Ik werd er verward door. Wilde het weghebben. Kon de druk niet meer aan van een hele groep in huis“, beweerde hij.

De rechters bevreemdde dat. “Een maand voor uw aanhouding kwam de politie langs. U deed of er niets aan de hand was, terwijl u zei dat u maanden ervoor dingen gebeurden die niet door de beugel konden”, vroegen de rechters zich af.

“Dat was om hen te beschermen, zo dacht ik dan weer”, reageerde De J. Op het einde heb ik zelf de politie gebeld, omdat ik het in mijn hoofd niet meer aan kon. Zo kon het niet verder.”

Volgens de politie had De J. zichzelf aangegeven, omdat ouders druk op hem uitoefenden. De meesten van hen waren woensdag in de rechtszaal aanwezig en spraken een slachtofferverklaring uit. Daarin was de woede en afkeer te proeven.

Zieke geest
Zo schetste de moeder van een van de eerste slachtoffers hoe de oudste van twee broertjes werd ingezet als ‘leider’ om zijn neefje en broertje ‘in bedwang te houden’. “Hij was niet veilig voor jouw zieke geest. Hij is voor het leven getekend en heeft een schuldgevoel waar hij nooit meer overheen komt. Je kwam op verjaardagen en met kerst. Hoe kon je me steeds weer in de ogen kijken? Ik heb nooit meer één seconde vertrouwen in wie of wat dan ook.”

Over een straf voor De J. liet ze zich niet uit. “Ze hebben een speciaal plekje in de hel voor mensen als jij”, sprak ze uit. “Hoe kun je zoiets doen en dan nog de kinderen de schuld geven”, spuwde een vader vuur.

Een andere moeder vertelde hoe ze haar kind altijd had beloofd ‘dat monsters niet bestaan’. “En als ze zouden komen dat zou ik ze wegjagen. Maar deze kon ik niet wegjagen. Jij hebt zijn leven compleet veranderd.”

Het Openbaar Ministerie maakt woensdag de strafeis bekend. Doordat De J. inmiddels lijdt aan Alzheimer adviseerden deskundigen om af te zien van tbs of tbs met dwangverpleging.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie