Afbeelding

Raad Papendrecht scherpt Regionale Energie Strategie aan

Algemeen 174 keer gelezen

PAPENDRECHT • De Regionale Energie Strategie (RES), die er in de Drechtsteden voor moet zorgen dat de energie duurzamer opgewekt en gebruikt wordt, kan met enkele aanpassingen de goedkeuring wegdragen van de Papendrechtse gemeenteraad.

In 2030 willen de Drechtsteden tenminste 20% minder energie gebruiken in de gebouwde omgeving ten opzichte van 2020. De Drechtsteden doen een bod van 0,37 TWh aan duurzame energieopwekking in 2030. De nationale opgave van de 30 RES-regio’s is om in 2030 minstens 35 TWh aan hernieuwbare elektriciteit op te wekken op land.

De gemeenteraad van Papendrecht kon zich donderdagavond tijdens de raadsvergadering in grote lijnen vinden in deze ambitie, maar plaatste wel enkele kanttekeningen.

De fractie van Onafhankelijk Papendrecht wil tijdens het proces van de energie-transitie de democratische legitimiteit, de beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad en de inwonersparticipatie beter borgen en diende daarvoor een motie in.

Ook de SGP kwam met een motie. Deze partij vindt dat het nu nog niet duidelijk is wat de kosten zijn van de RES. De partij wil in het vervolg beter zicht krijgen op de financiële gevolgen van de veranderingen die gaan komen, niet alleen voor de gemeente maar ook voor de inwoners die ermee te maken zullen krijgen.

Daarnaast was er nog een motie die door SGP, PAB en D66 werd ingediend over zonnepanelen. Een strook van 25 meter aan zonnepanelen ten noorden van de A15 is acceptabel, maar een zonneweide van 250 meter diep in de ongerepte weilanden is te veel. Die boodschap gaf coalitiepartij Papendrechts Algemeen Belang (PAB) samen met de SGP en D66 vorige week af richting het college van B&W.

De moties kregen voldoende steun in de Papendrechtse raad en worden door het gemeentebestuur meegenomen in de verdere afhandeling van de Regionale Energie Strategie 1.0.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie