• Jan P. Meijers.
• Jan P. Meijers. Foto: Roxanne Silva

Papendrechtse schrijver presenteert historische roman ‘Javaanse polder’

Algemeen 1.888 keer gelezen

PAPENDRECHT • Van de Papendrechtse schrijver Jan P. Meijers is een nieuw boek verschenen: Javaanse polder. Het is een historische roman over twee zussen tijdens de koloniale oorlog van 1945 tot 1949.

Meijers liet zich inspireren door een familieverhaal. “Mijn moeder vertelde vaak over de periode direct na de Tweede Wereldoorlog. Vooral over jongens die als dienstplichtige naar de Oost moesten. En maar wachten en maar brieven schrijven. Die jongens bleven soms wel drie jaar weg. En als ze terugkwamen waren ze kierewiet, en was de verkering over. Wat bleef was het zwijgen.”

Drechtum
Het familiverhaal speelde in het dorp Zijderveld, tegenwoordig in de gemeente Vijfheerenlanden. Jan: “Maar het verhaal in de roman vindt plaats in het fictieve Drechtum. Dat is een dorp aan de rivier, met een veerhuis en een veerdienst naar de (grote) stad aan de overkant. Lezers herkennen daarin ongetwijfeld oud-Papendrecht en Dordrecht.

Javaanse polder is een roman over het thuisfront tijdens de slepende koloniale oorlog. Clasina heeft verkering met Cees. Onder de leus Indië verloren, rampspoed geboren, stuurt Nederland dienstplichtigen naar de Oost voor orde en herstel. Cees moet naar Java. Niemand weet voor hoelang en dat maakt Claasje opstandig.

Haar zusje Anna vindt het allemaal overdreven en hun alleenstaande moeder heeft het druk met de boerderij. Het dagelijks leven in het dorp gaat voort. De dominee houdt zijn preken en de postbode bezorgt trouw de brieven voor Claasje.

Griekse tragedie
Maar het wachten heeft op allen invloed. Dichtbij en ver weg. Verwachting en werkelijkheid lopen steeds verder uit elkaar. In de alledaagsheid ontvouwt zich een Griekse tragedie.

“De personages en hun belevenissen in Javaanse polder zijn door mij verzonnen. De achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelt is historisch”, legt de schrijver uit. Voor die achtergrond, met name het soldatenleven van toen, heeft Jan P. Meijers gebruik gemaakt van de diverse boeken.

Meijers publiceerde romans, verhalen en gedichten. Hij won diverse schrijfwedstrijden, waaronder de Elly Blom poëzieprijs. Eerder verscheen bij aquaZZ een kort verhaal in de bundel Droomverhalen (2017) en de roman Ladders van schuim. De geschiedenis van een eerste liefde (2018).

Javaanse polder is verkrijgbaar bij de (online) boekhandel. Het boek telt 200 pagina’s en kost 19,50 euro.

Voor meer informatie: www.janpmeijers.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden