• ‘Draaiende vrouw’ van Maite Duval.
• ‘Draaiende vrouw’ van Maite Duval. Foto: Aangeleverd

Beeldenboulevard in Papendrecht dreigt te verdwijnen; stichting doet dringende oproep

Algemeen 924 keer gelezen

PAPENDRECHT • Precies in het jaar dat Stichting Beeldenpark Drechtoevers 25 jaar bestaat, dreigen de beelden in Papendrecht te verdwijnen.

De reden hiervoor is dat de gemeente Papendrecht zich genoodzaakt ziet om drastische bezuinigingen door te voeren om een tekort op de gemeentebegroting in 2025 te voorkomen.

Het voorstel van B&W aan de gemeenteraad is om de subsidie aan de stichting geheel te beëindigen. Onderhoud rondom en aan de beelden wordt dan onmogelijk, om over de plaatsing van nieuwe beelden maar helemaal te zwijgen.

Koningin Beatrix
Bas den Hartog, voorzitter van het bestuur van Stichting Beeldenpark Drechtoevers: “Via een burgerinitiatief is de Beeldenboulevard tot stand gekomen. In 1996 werd er gestart met een expositie in het Noordpark in Zwijndrecht. Deze expositie is destijds geopend door toenmalig koningin Beatrix. De Beeldenboulevard in Papendrecht is in 2010 officieel geopend met de expositie ‘Het Moment’.”

“Er stonden in totaal 13 beelden. Inmiddels is het aantal beelden meer dan verdubbeld en mag de Beeldenboulevard zich verheugen in een grote belangstelling van de inwoners van Papendrecht en van velen daarbuiten. Het is de meest geliefde plek in Papendrecht van veel mensen. Op een mooie dag is het zo druk met wandelaars langs het Merwehoofd en het Aviolandapad dat er bijna een file ontstaat.”

Beelden aanraken
De inwoners van Papendrecht kunnen op deze wijze op een laagdrempelige wijze kennis maken met beeldende kunst. Den Hartog: “Anders dan in een museum mogen de beelden ook aangeraakt worden. Het voelen van de vorm en het materiaal in de buitenlucht geven een extra dimensie aan de beleving. De belangstelling voor de exposities is in de afgelopen jaren dan ook alleen maar toegenomen, en de beeldende kunst langs de rivieroevers is inmiddels onmisbaar voor de culturele uitstraling van Papendrecht. Cultuur is als ademen: je mist het pas als het er niet meer is.”

De Beeldenboulevard is ook nog eens het visitekaartje van de gemeente. Denk hierbij aan het grote object bij de waterbushalte aan het Veerplein (‘Engel op zuilengalerij’ van Caius Spronsen), maar ook aan de vele andere beelden die worden tentoon gesteld.

Veel kunstenaars zijn beroemd in binnen- en buitenland en hebben deelgenomen aan (solo-) exposities in musea zoals Beelden aan Zee, het Depot en vele andere gerenommeerde musea.

Dubbeltje op de eerste rij
Den Hartog: “Papendrecht altijd voor een dubbeltje op de eerste rij gezeten met deze Beeldenboulevard. Om dit alles te realiseren zou de gemeente, als men dit zelf zou doen, vele tienduizenden euro’s per jaar moeten uitgeven. Door de niet aflatende inzet en ambitie van een klein team vrijwilligers kunnen de Papendrechters nu genieten van deze prachtige beelden voor een fractie van dit bedrag. In vele jaren is er iets met zorg, liefde en aandacht opgebouwd en dat dreigt nu te verdwijnen. De spreuk van Lucebert: ‘Alles van waarde is weerloos’, is hier zeker ook van toepassing.”

De stichting heeft zich altijd met succes ingespannen om sponsoren te vinden. De laatste jaren laten de sponsoren het, mede als gevolg van de coronacrisis, meer en meer afweten. “Begrijpelijk maar onze afhankelijkheid van de gemeente wordt daardoor eerder meer dan minder”, aldus de stichting.

Beelden verdwijnen
Mocht de subsidie inderdaad stopgezet worden, dan kan het bijna niet anders dan dat de beelden zullen verdwijnen. De stichting gaat overigens zeker gebruik maken van de beroepsprocedure die ingesteld kan worden.

Den Hartog: “De gemeente vertrouwt op de veerkracht en initiatief vanuit de samenleving. Wij roepen de gemeente dringend op om de subsidie niet stop te zetten. Ook wordt een beroep gedaan aan sponsoren en aan de inwoners van Papendrecht om te doneren (rekeningnummer NL60RABO0397647565) en zich te verzetten tegen het stopzetten van de subsidie, zodat op deze wijze het voortbestaan van de Beeldenboulevard gewaarborgd kan worden.”

Voor meer informatie: www.beeldenparkdrechtoevers.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie