Afbeelding
Foto: Groene Long

Groene Long bevordert biodiversiteit in Alblasserdam

Algemeen 195 keer gelezen

ALBLASSERDAM • In de afgelopen tijd heeft Stichting De Groene Long verschillende activiteiten ondernomen ter bevordering van de biodiversiteit in Alblasserdam.

“We hebben inmiddels drie insectenhotels gemaakt. De eerste wee vorig jaar al in het Lammetjeswiel en in het Park huis te Kinderdijk. En recentelijk hebben wij, op verzoek van de gemeente, een insectenhotel gemaakt op de begraafplaats”, vertelt Nel de Vries van de Groene Long. Adri Hartkoorn van AH Daktuinadvies heeft hierop een sedumdak geplaatst.

Bloemenzaad
Via de actieve vrijwilligers heeft de stichting daarnaast 100 zakjes bloemenzaad verspreid over het dorp. Met de vraag om dit in eigen tuin te zaaien en om uit te delen aan familie/vrienden/buren. Zo komen er meer bloeiende bloemen in het dorp. Dit is goed voor de insecten en vervolgens ook voor de vogels.

“Ook hebben wij vorig jaar tientallen nestkastjes opgehangen in het Lammetjeswiel en in het Park huis te Kinderdijk. Dit is natuurlijk ook weer goed voor de vogeltjes en daarmee ontstaat er ook een natuurlijke manier om bijvoorbeeld de eikenprocessierups aan te pakken.”

Pakket voor scholen
Tot slot heeft de stichting een pakket voor basisscholen samengesteld om de belangrijke functie van biodiversiteit onder de aandacht van de jeugd te brengen. Het pakket bestaat uit een insectenhotel, een lesbrief over het belang van bloemen en insecten, een herkenningskaart ‘vlinders en bloemen’ en bloemzaad.

Dit is mede mogelijk gemaakt door www.prachtlint.nl. Deze organisatie heeft het bloemenzaad en de herkenningskaart met vlinders en bloemen aan de stichting geschonken. Dit bloemenzaad is van inheemse soorten. Soorten bloemen die dus in onze omgeving horen en waar de Alblasserdamse insecten blij van worden. De rest van de kosten heeft de Groene Long kunnen betalen door de vrijwilligersprijs die de stichting vorig jaar heeft gewonnen.

Handen uit de mouwen
“Zo kunnen we door gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken belangrijke zaken als biodiversiteit onder de aandacht brengen en een positieve bijdrage leveren aan het herstel daarvan”, aldus Nel de Vries. “Grotere biodiversiteit betekent mooie bloemenpracht, een grotere variatie aan nuttige insecten, een voedselrijke omgeving voor vogels die ook nog eens mooie schuilplaatsen voor hun oplevert en voor de mens een prettige en gezondere omgeving.”

“Helaas zien we nog altijd dat er in veel tuinen te veel tegels en te weinig groen is. En ook is er te veel van hetzelfde en daardoor is er voor veel insecten geen voedsel meer.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Team met Thomas Verhoeven uit Papendrecht tweede in Finale Dutch Swimming League Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke opening in het gemeentehuis van de bibliotheek van Papendrecht Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Schilderijen Mariet van Vliet de Gruijter in Streeknatuurcentrum Algemeen gisteren