• Richard Dekker legde het leven in De Oude Beer vast.
• Richard Dekker legde het leven in De Oude Beer vast.

Speciale vertoning documentaire 'Leven in de kas' in Alblasserdam

Algemeen 371 keer gelezen

ALBLASSERDAM • In Landvast is op zaterdag 30 september een bijzondere documentaire te zien. Richard Dekker maakte een hartverwarmend filmisch portret van stadslandbouwkas De Oude Beer in Dordrecht. Een bijzondere plek waar mens, dier en natuur samen leven & samen werken.

Het maken van de film was een bijzondere ervaring voor Richard Dekker: "Mijn kennismaking met de kas was toen ik tijdelijk een stukje mocht gebruiken om planten voor te zaaien. Het voelde meteen als vakantie. Het was er rustig en het rook er heerlijk. Ik zag vogels en insecten rondvliegen, een kruidenplant waarop tientallen dagpauwogen in de zon zaten te knipperen... Alsof ik midden in de natuur stond. Ik was gewend met mijn camera op stap te gaan om wilde planten te zoeken en stadsnatuur te filmen. In de kas kwam voor mij alles bij elkaar: wilde planten, dieren en natuur."

Verhaal
Richard begon alles wat hij in De Oude Beer beleefde vast te leggen: "Ik kreeg al gauw het gevoel: er zit een verhaal achter die kas, het is een minisamenleving. Ik ging mensen filmen die aan het werk waren. Aan de koffietafel praatten we over onze belevenissen. Daar ontstond ook het idee om een documentaire over de kas te maken. De titel 'Leven in de kas' kun je letterlijk nemen, alle levensvormen die je in de kas tegenkomt, maar ook als het werkwoord 'leven', alle activiteiten die er plaatsvinden."

Puzzel
Toen hij eenmaal voldoende beeldmateriaal had begon het monteren. Richard: "Ik viste de pareltjes eruit en ben gaan puzzelen. Al wevend kwam de verhaallijn vanzelf naar voren. Toen ik de voice-over en muziek had toegevoegd was de puzzel compleet. Voor mij is de documentaire een soort soundscape. Je kunt de kas dan wel niet ruiken, maar je hoort de geluiden, je beleeft de sfeer. En straks zie ik alles voor het eerst op het grote doek. Dat had ik nooit kunnen denken toen ik de film aan het maken was. Het voelt als een bekroning."

Natuur
"De kas staat voor mij symbool voor het idee dat als we natuur ruimte bieden, die natuur ook komt", legt Richard uit. "Ook in een stadslandbouwkas. Planten trekken insecten aan, die weer andere beestjes aantrekken. Zo ontstaat er een ecosysteem. Vooral de kleine diertjes zijn belangrijk in de natuur, en de moeite waard om bij stil te staan." In de kas duiken er nog dagelijks nieuwe dieren op. "Er komt sinds kort een ekster van de gojibessen snoepen en ook een mol heeft zijn intrek genomen. Het verhaal van De Oude Beer gaat verder."

De halfuur durende documentaire 'Leven in de kas' is te zien op zaterdag 30 september 2017 in Cultureel Centrum Landvast. Aanvang 10.30 uur; inloop vanaf 10.00 uur. De toegang is gratis. Reserveren kan via levenindekas@gmail.com.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie