Afbeelding
Foto: Gemeente Waalwijk

Dorpsraden: 'Gemeente Waalwijk is nu aan zet'

Algemeen 320 keer gelezen

DRONGELEN • De dorpsraden van Drongelen, Eethen en Genderen hebben de gemeente Waalwijk opnieuw gevraagd rekening te houden met hun zorgen bij de aanleg van een insteekhaven langs de Bergsche Maas.

Donderdagavond was een afvaardiging van de dorpsraden, die inmiddels ook kunnen rekenen op de steun van de raden uit Babyloniënbroek en Meeuwen, in Waalwijk te gast om de politiek nog maar eens te wijzen op de bezwaren tegen o.a. licht- en geluidsoverlast en horizonvervuiling voor de bewoners van de overkant.

Goed gevoel
"Ik heb de indruk dat onze boodschap heel goed is overgekomen", zegt Gerwin Vos namens de dorpsraad van Drongelen. "Ik kijk er met een goed gevoel op terug." Waalwijk wil op de plek van de huidige jachthaven een insteekhaven aanleggen, waar grotere containerschepen (klasse V) kunnen overslaan. "De haven van Waalwijk is bedoeld als centrale schakel in Midden-Brabant voor de handeling en doorstroom van goederen vanuit Rotterdam, Antwerpen en het Europese achterland", schrijft de gemeente op de website.

Risico's te hoog
Een eerste aanbestedingsronde - een zogenoemde DBFMO-aanbesteding, waarbij de verantwoordelijkheid voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de grond bij één partij ligt - leverde echter niks op. De betrokken partijen vinden de risico's te hoog en de beschikbare vergoeding te laag.

Nu wil verantwoordelijk wethouder Ronald Bakker (VVD) terug naar een reguliere aanbesteding, die mogelijk in delen wordt opgeknipt. "De gemeente Waalwijk is nu aan zet om onze aandachtspunten te borgen", vindt Vos. "Een passende invulling zou bijvoorbeeld zijn om per (deel-)aanbesteding voor te schrijven met welke aandachtspunten, of categorie van aandachtspunten, in de aanbesteding rekening moet worden gehouden."

De Aalburgse wethouder Wijnand van der Hoeven kaart de zorgen deze week tijdens een ambtelijk overleg nogmaals aan bij zijn collega uit Waalwijk. Bakker geeft aan dat er voldoende aandacht van de gemeente is voor de omgeving waarin de haven gebouwd wordt. Hij heeft dat de dorpsraden van Drongelen, Eethen en Genderen toegezegd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De nieuwe wiek wordt geplaatst.
Wiek van Uitwijkse Molen is vervangen: wipmolen weer klaar voor gebruik Foto's 19 uur geleden
• Spelers en publiek vieren de promotie van Virtus naar de eerste divisie.
BC Virtus uit Werkendam geeft seizoen extra glans met promotie naar eerste divisie Sport 20 uur geleden
• Archieffoto van een activiteit van de Zonnebloem afdeling Woudrichem e.o.
Zonnebloem Woudrichem e.o zoekt dringend bestuursleden: nu geen activiteiten mogelijk Nieuws 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden