Willem van den Berg (rechts) ten voeten uit; met humor tijdens een huwelijksvoltrekking. Hij was vele jaren ambtenaar van de burgerlijke stand. Archieffoto: Rick den Besten
Willem van den Berg (rechts) ten voeten uit; met humor tijdens een huwelijksvoltrekking. Hij was vele jaren ambtenaar van de burgerlijke stand. Archieffoto: Rick den Besten
update

Oud-wethouder en SVR-oprichter Willem van den Berg overleden

Algemeen 1.274 keer gelezen

MEERKERK • Willem van den Berg, oprichter van de Stichting Vrije Recreatie (SVR) en voormalig Statenlid, VKG-raadslid en wethouder van Zederik, is maandag 8 februari overleden.

Ongetwijfeld was hij een van de meest markante inwoners van Meerkerk. Landelijk bekend werd hij als de man die aan de basis stond van het kamperen bij de boer. Bijna 45 jaar lang was hij de dynamische voorzitter van de Stichting Vrije Recreatie. Een stichting met maar liefst 150.000 leden en 2000 aangesloten kampeerboeren. Ook buiten Nederland. Net zo lang runde hij met zijn medewerkers zijn camping De Victorie. 

Politiek
Willem van den Berg was een agrariër. Maar was ook een man die bestuurlijk werk niet uit de weg ging. Die zich nog wel eens wilde afzetten tegen de gevestigde orde. Hij had een hekel aan 'bobo-gedrag'. Als hij het ergens niet mee eens was, dan liet hij dat duidelijk merken. Wellicht ook de reden waarom hij in de politiek ging. Hij kwam als jongste statenlid van Nederland in de provinciale staten. Van 1966 tot 1970 liet hij, namens de Boerenpartij, zijn stem horen op provinciaal niveau. Van 1974 tot 1978 was hij nog een tweede termijn actief op dit bestuurlijk niveau.

Landelijk nieuws
In 1970 haalde Willem van den Berg het landelijke nieuws. Hij liet een Haags gezin met een groot aantal kinderen op zijn erf kamperen. "Dan is voor deze mensen eindelijk ook eens een betaalbare vakantie mogelijk", verkondigde hij provocerend. Want kamperen bij de boer mocht niet.

Voor de rechter
Het werd hem niet in dank afgenomen. Een grote politiemacht greep in. Hij moest voor de rechter verschijnen. TV en landelijke dagbladen besteedden er ruime aandacht aan. Maar hij kwam wel als winnaar uit de strijd. Kamperen bij de boer werd gelegaliseerd. Ruim veertig jaar bleef hij strijden om het aantal toegestane kampeerplaatsen uit te breiden, zodat het ook voor de agrariër rendabel bleef.

Het staat allemaal verwoord in het boek dat uitkwam bij het 40-jarig jubileum van de SVR. Met als titel 'Tussen jongvee en appelbloesem'. Het verhaal over de ontwikkeling van het kamperen bij de boer. Maar feitelijk ook de memoires van Wim van den Berg.

Hij was lid van de Kampeerraad, het adviesorgaan voor de overheid en stond aan de wieg van de kampeerwet die het kamperen bij de boer uiteindelijk wettelijk regelde. 

Plaatselijke politiek
Hij begaf zich in de plaatselijke politiek. Was oprichter van de Vrije Kiesvereniging Gemeentebelangen en zat voor deze partij 24 jaar in de raad. Waarvan twaalf  jaar als wethouder. Hij genoot van dit werk. Maar meer nog van zijn functie als ambtenaar van de burgerlijke stand. Befaamd zijn z'n huwelijkstoespraken. Want dat kon hij als geen ander. Praten als Brugman. Voor de vuist weg toespraken houden. En altijd weer wist hij de regionale en landelijke pers te mobiliseren. Daar was hij een meester in.

De laatste jaren leverde hij strijd tegen de in zijn ogen onrechtvaardige heffing van toeristenbelasting. Daarvoor ging hij met een afvaardiging van de SVR zelfs naar de Tweede Kamer om de landelijke politiek te bewegen deze belasting af te schaffen.

Zingen met Gideon
Wim wist al geruime tijd dat het einde naderde. Hij putte kracht uit zijn geloof. Zingen met Gideon, zijn favoriete koor, was naast de SVR zijn passie.

Terugkijkend op zijn leven wist hij het heel zeker. "Ik zou het graag zo weer overdoen", zei hij dan. Omdat hij doorgaans zei wat hij dacht, besefte Willem van den Berg dat hij naast medestanders ook best wel tegenstanders had. "Ik ben zoals ik ben en doe zoals ik doe. Als iemand het daar niet mee eens is, dan respecteer ik dat. Maar ik heb in ieder geval altijd het belang van mijn medemens voor ogen gehouden", zo verkondigde hij regelmatig.

Wim van den Berg is 74 jaar oud geworden.

Ed van Tuijl

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie