• Floor en Ida op het hulpverlenersbankje in Walporzheim.
• Floor en Ida op het hulpverlenersbankje in Walporzheim. Foto: Aangeleverd

Meerkerkers helpen slachtoffers na ramp in het Duitse Ahrdal

Algemeen 1.493 keer gelezen

MEERKERK • Een weekendje wandelen in het Duitse Ahrdal pakte voor Floor (60) en Ida Bergshoeff (58) uit Meerkerk anders uit dan verwacht. De reisbestemming van Floor en Ida bleek midden in het overstroomde gebied te liggen. Spontaan besloten ze de hulptroepen te versterken.

In de nacht van 14 juli trad de Ahr met geweld buiten haar oevers en liepen grote delen van het dal onder water. Auto’s spoelden door de straten. Over hun wandelplan zegt Ida nu: “Het was ook een beetje dom van ons.” Ter verdediging: “Omdat we afgelopen zomer met onze camper rondtrokken, hadden we geen tv gekeken en de beelden van de overstromingen niet gezien.”

Lekker helpen
Toen het echtpaar op vrijdagavond 8 oktober bij het hotelletje in Walporzheim aankwam, keek de gastvrouw hen verbaasd aan. “Ze vroeg: ‘Komen jullie helpen?’ We zeiden dat we wilden wandelen. ‘Maar je kunt nergens iets eten en drinken’, reageerde ze. Toen zei ik: we hebben dertig jaar geleden geholpen in Roemenië en later in Rwanda, dus hier kunnen we ook helpen.” Nuchter: “Je kan zoiets op twee manieren benaderen. Je kunt mopperen omdat er helemaal niks kan of zeggen: weet je wat, we gaan gewoon lekker helpen toch zeker?”

Waarschuwingsborden
Ze waren de enige toeristen in het gebied. “Wij waren per ongeluk door de mazen heen gekomen doordat de eigenares van Gaststätte Winzerschenke nog op Booking.com stond, omdat ze bedden aanbiedt voor helpers.” Lachend: “We zijn waarschuwingsborden voorbij gereden waarop stond dat we het rampgebied inreden. Hebben we gewoon niet gezien.”

Hulptent
Zaterdagochtend 9 oktober meldden Ida en Floor zich bij de hulptent in het dorp. “Er werden kisten met zoete aardappels bezorgd, daar hebben we soep van gemaakt. Elk weekeinde worden er in Walporzheim tweeduizend maaltijden gekookt, voor mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt.”

Verdronken
“Er zijn in het Arhdal 8800 huizen weggevaagd. Ongeveer 16.000 mensen zijn helemaal dakloos. Dan zijn er nog alle mensen die niet in hun huis kunnen omdat het tot acht meter onder water heeft gestaan. Er zijn mensen verdronken in hun eigen kelder. Veel mensen zijn overspannen. Je hoefde maar weinig te zeggen of ze stonden te huilen. Dan sla je een arm om een schouder, toont een vriendelijk gezicht.”

Gigantisch probleem
Hoewel er met man en macht wordt gewerkt, is de klus in het dal nog lang niet geklaard. “Ze rijden dag en nacht met vrachtwagens om de infrastructuur weer op orde te krijgen. Alle straatverlichting is kapot. Je hebt een zaklantaarn nodig als je ’s avonds naar buiten gaat. In de wat hoger gelegen huizen is er mondjesmaat weer elektriciteit. Toen wij er waren was er net weer water. Nu zijn ze druk met olie en gas, want de winter komt eraan. Dat gaat een gigantisch probleem worden.”

Er zijn inmiddels ook vrijwilligers nodig voor de bewaking van hulpgoederen. “Ze hadden wasmachines gekregen, maar die waren gestolen.”

Bruggen weg
De foto’s die Floor en Ida mee naar huis namen, tonen een heel ander beeld dan die ze maakten tijdens hun vorige bezoek aan het dal, kort voor de ramp. “We hebben foto’s van wegen de helemaal afgebrokkeld zijn. Er zijn in het dal 87 bruggen weggeslagen. Er is een gebrek aan hout, ijzer en bouwvakkers.”

Donaties
Ida en Floor kunnen de ellende en de mensen die ze in het Ahrdal leerden kennen niet vergeten. “We zijn erg getroffen, vooral ook omdat we afgelopen zomer zagen hoe mooi het er is. In november gaan we terug om weer te helpen. Eerst proberen we wat donaties los te krijgen. We hebben contact met een Nederlander in Walporzheim, Jan Heijkoop. Hij is gestart met een actie die wij ondersteunen.” Donaties zijn welkom op rekeningnummer NL64rabo 0346316936 tav F Bergshoeff eo t.a.v. Hulpactie Ahrtal Duitsland.

Voor meer informatie kan gemaild worden naar Floorida1985@gmail.com.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie