Afbeelding

Doe Mee! Molenlanden en CDA: 'Onoverbrugbare onderwerpen met SGP en CU'

10 dec, 12:00 Algemeen 1.166 keer gelezen

MOLENLANDEN • Dat SGP en ChristenUnie buiten de boot vielen bij de Molenlandse coalitievorming, heeft volgens Doe Mee! Molenlanden en CDA te maken met onderwerpen waarop de partijen onoverbrugbare meningsverschillen hadden.

Dat stelt Joke Stravers, samen met Berend Buddingh' lijsttrekker van Doe Mee! Molenlanden. "We hebben afgelopen week intensieve gesprekken met elkaar gehad, maar er bleven meerdere niet overbrugbare zaken om verder te gaan. Daarbij ging het deels om de bezetting van het nieuwe college, maar ook over inhoudelijke zaken. Van beide kanten konden we niet bij elkaar komen."

Vandaar dat de VVD uiteindelijk als derde coalitiepartner uit de bus kwam. Stravers laat weten het heel jammer te vinden dat SGP of ChristenUnie uiteindelijk afhaakten. "Je wilt recht doen aan wat de kiezer heeft gestemd, een goede afspiegeling van de samenleving vormen. We moeten zeggen dat dit helaas niet gelukt is."

Vernieuwende politiek
Als onderliggende oorzaak verwijst ze naar de moeite die de twee christelijke partijen volgens haar hebben om de slag naar vernieuwende politiek te maken. "Zij bleven nog teveel steken bij het uitgangspunt dat de christelijke partijen elkaar vast moeten houden. Het CDA was daar wat losser in en zo konden we die samenwerking wel vorm geven."

VVD
De VVD is uiteraard verheugd over deze ontwikkeling. Lijsttrekker Bram Visser: "We zaten natuurlijk niet achter het stuur, wij moesten afwachten. Maar we hebben altijd gezegd dat als de vraag komt, wij zeker onze verantwoordelijkheid willen nemen en net als de afgelopen acht jaar in Giessenlanden de bestuurlijke taken op te pakken."

Als kleinste coalitiepartner zal het de meeste moeite kosten om de eigen inbreng veilig te stellen. Bram Visser maakt zich daar desondanks geen zorgen over: "Wij hebben er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. Onze inbreng werd enthousiast ontvangen door Doe Mee! en CDA. Een deel van de achterban van Doe Mee! komt oorspronkelijk ook uit de VVD, dus daar zijn zeker programmatische overeenkomsten. We moeten de gesprekken nu natuurlijk nog wel ingaan, maar ik verwacht dat er binnen nu en twee weken een akkoord op hoofdlijnen ligt."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie