• Een spandoek van de Stichting Glasvezel Molenwaard.
• Een spandoek van de Stichting Glasvezel Molenwaard. Foto: Geurt Mouthaan

College Molenwaard wil voor glasvezelnetwerk flinke lening beschikbaar stellen

11 sep, 12:00 Algemeen 825 keer gelezen

MOLENWAARD • Burgemeester en wethouders van Molenwaard willen aan de Stichting Glasvezel Molenwaard (SGM) een lening van 9,8 miljoen euro beschikbaar stellen.  

Naast de lening wil het college een gemeentegarantie verstrekken tot een bedrag van 2 miljoen euro en een jaarlijkse subsidie geven van 12.000 euro. De steun van de gemeente moet de aanleg van een glasvezelnetwerk mogelijk maken. 

Aanmeldingen
De gemeenteraad nam in november vorig jaar het principebesluit om de aanleg van het netwerk financieel te steunen. De SGM heeft inmiddels ongeveer 2.400 aanmeldingen ontvangen. Woningcorporatie Tablis Wonen heeft besloten om de eenmalige kosten bij huurwoningen te vergoeden. De gemeente verwacht dat daardoor het aantal abonnementen glasvezel zal stijgen.

Dreigende tweedeling
Het college noemt als argument voor de financiële steun dat de digitalisering van de samenleving snel verloopt. In het dunbevolkte Molenwaard kan niet iedereen beschikken over een goede internetverbinding. Daardoor dreigt een tweedeling te ontstaan, signaleert het college. 'Gebieden waar geen breedbandverbinding beschikbaar is ('witte gebieden') komen hierbij op achterstand en zijn onvoldoende digitaal ontsloten om de maatschappelijke ontwikkelingen te kunnen volgen', aldus burgemeester en wethouders.

Voorwaarden
De gemeente verbindt een aantal voorwaarden aan de financiering. Het glasvezelnetwerk moet bijvoorbeeld uiterlijk in 2021 gerealiseerd zijn en er moet een netwerk komen dat gemeentedekkend is.

Onvoldoende marktwerking
Aanvankelijk was er onzekerheid over de vraag of Europese regels voor staatssteun de hulp van de gemeente onmogelijk zouden maken. Het college heeft geconcludeerd dat dit niet het geval is, omdat er in de zogenaamde 'witte gebieden' geen of onvoldoende sprake is van marktwerking. Er zijn geen marktpartijen die hier breedband aanbieden of dit binnen afzienbare termijn zullen doen.

Met Giessenlanden
Vanwege de naderende herindeling heeft Molenwaard het plan afgestemd met het college van Giessenlanden. Deze gemeente stemt in omdat het voorstel voortkomt uit een proces dat al veel langer loopt, waarbij vertraging ongewenst is. Het voorstel is bovendien in samenspraak met Giessenlanden ontwikkeld.

Daarnaast betekent de aanleg van glasvezel een harmonisatie met de praktijk in Giessenlanden, waar al een glasvezelnetwerk is gerealiseerd door GiessenlandenNet. Onderzocht wordt in hoeverre een fysieke en organisatorische koppeling met Giessenlanden mogelijk is.

Het beschikbaar stellen van de lening voor glasvezel staat op de agenda voor de raadsvergadering van maandag 17 september.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie