Afbeelding

Onrust over glasvezel; Glasvezel Vijfheerenlanden teleurgesteld over Glasvezel buitenaf

Algemeen 1.005 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Twee partijen die zich aanbieden om Vijfheerenlanden van snel internet via glasvezel te voorzien; Glasvezel Vijfheerenlanden i.o. is er niet blij mee.

Glasvezel Vijfheerenlanden i.o. en Glasvezel buitenaf; deze twee partijen brachten afgelopen week een persbericht uit, waarbij ze inwoners oproepen om hun interesse te tonen of zich in te schrijven voor een glasvezelabonnement. De verwarring die daardoor zou kunnen ontstaan, daar zijn ze bij Glasvezel Vijfheerenlanden niet blij mee.

Deze club bestaat uit initiatieven die al in meerdere kernen waren opgezet. "Vanuit Vitaal Dorp Everdingen hadden we al onderzoek naar de aanleg van glasvezel gedaan en werkt we al langer samen met GiessenlandenNet, die in Giessenlanden gerealiseerd heeft", vertelt Jos van Oosten, secretaris van Vitaal Dorp. "Wij willen een open netwerk voor zowel de kernen als het buitengebied. Het is heel erg storend dat er nu een commerciële partij komt die zich alleen richt op het buitengebied."

Krenten
"Zij pikken alleen de krenten uit de pap", vult Kid Schuijt namens Glasvezel Vijfheerenlanden aan. "Glasvezel buitenaf zegt wel na het buitengebied de kernen aan te sluiten, maar wij zijn daar zeer sceptisch over dat dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Zij hebben geen aandacht voor het grote geheel en het belang van alle inwoners. Ons uitgangspunt is glasvezel voor iedereen. Daarom willen we niet alleen het buitengebied, maar ook de kernen voorzien van glasvezel. Door het open netwerk zijn er mogelijkheden voor televisie-uitzendingen van sportwedstrijden, kerken en evenementen."

Eerst
Dat Glasvezel buitenaf zich alleen richt op het buitengebied, is zeker niet het geval, zegt het bedrijf in een reactie. 'Wij gaan in de gehele gemeente Vijfheerenlanden glasvezel aanleggen. Zowel in de kernen als op industrieterreinen en in het buitengebied. Aangezien de behoefte aan snel internet het grootst is in het buitengebied, doet Glasvezel buitenaf daar het eerst een aanbod.'

'In 2019 zullen de andere inwoners van de gemeente een aanbod ontvangen. We vinden het belangrijk inwoners goed te informeren en houden daarom informatieavonden. Dan vertellen we over de historie, wie we zijn, wat we gaan doen, de kosten en de planning van glasvezel. We adviseren inwoners zich goed te verdiepen in de partijen en het aanbod.'

Eigendom
Zeker zo belangrijk vinden ze bij Glasvezel Vijfheerenlanden dat het om een open netwerk gaat. Van Oosten: "En wie wordt eigendom van het netwerk? Bij ons is dat de gemeenschap en bij Glasvezel buitenaf een commerciële eigenaar die niemand kent. Daarnaast willen wij de lokale economie stimuleren en de werkzaamheden door lokale partijen uit laten voeren."

Ze zijn dan ook teleurgesteld. "Niemand heeft hier baat bij; straks krijgen we beide niet de benodigde aantallen binnen. We hebben deze week overleg gehad en aangeboden om samen te werken. Maar de enige reactie was: 'We zijn al zover met onze voorbereidingen, dat dit niet meer mogelijk is. Dat geeft wel aan om wat voor partij het gaat."

Samenwerking
Glasvezel buitenaf laat weten dat de deur naar samenwerking nog steeds open staat. 'Wij werken graag samen met ambassadeurs, initiatiefgroepen, ondernemers en andere partijen die belang hebben bij de aanleg van glasvezel. Om deze reden hebben wij contact gezocht met de Glasvezelwerkgroep in Everdingen. Op dit moment, in tegenstelling tot vele andere werk- en initiatiefgroepen in Nederland, is het nog niet gelukt om tot een samenwerking te komen met deze initiatiefgroep. De deur blijft hiervoor open staan. Glasvezel buitenaf is er wel in geslaagd de samenwerking te vinden met andere lokale groepen in de gemeente.'

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie