Afbeelding

Toch nog gesprek over gasloos bouwen nieuwbouw Nuova Venezia in Nieuw-Lekkerland

12 jul, 11:00 Algemeen 308 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Gasloos bouwen bij nieuwbouwproject Nuova Venezia in Nieuw-Lekkerland is nog niet helemaal van de baan. Op aandringen van PvdA-raadslid Eric Spaans gaat wethouder Frank Meerkerk het gesprek aan met de betrokken partijen om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Eerder kregen aannemersbedrijf Batenburg en de gemeente Molenwaard er al van langs van PvdA-raadslid Eric Spaans. Hij vindt dat de nieuwe woonwijk Nuova Venezia in Nieuw-Lekkerland eigenlijk gasloos zou moeten zijn. Aangezien de wethouder volgens hem geen actie ondernam, besloot hij zelf de koe bij de horens te vatten.

"Ik schaam me", zo liet hij woensdag tijdens de raadsvergadering weten. "Ik dacht dat toen we eerder besloten om voortaan gasloos te gaan bouwen, we onszelf serieus zouden nemen. Maar ik ben er weer ingestonken. Ik schaam me ook dat ik op de stoel van de wethouder ben gaan zitten. Mijn eerste belletje was naar netbeheerder Stedin. Die waren enthousiast en willen de wijk graag gasloos aanleggen."

Projectontwikkelaar
De volgende halte was de projectontwikkelaar. "Zijn reactie: 'Natuurlijk wil ik wel gasloos bouwen. Zij willen echt wel meedenken om een oplossing te verzinnen."

Last but not least: de kopers, die de extra lasten die gasloos bouwen met zich meebrengt (deels) zullen moeten financieren bij de aankoop van hun nieuwe huis. "Ze zullen dus extra ruimte in hun hypotheek moeten krijgen. Daarvoor ben ik naar het hoofdkantoor van de Rabobank gegaan. Zij vonden het een heel interessant vraagstuk en gaan dit de komende maanden inbrengen in de diverse duurzaamheidsoverleggen die zij hebben."

Duurzaamheidsleningen
Spaans: "Kortom, wethouder, ga het gesprek aan met deze partijen. Zij staan klaar om mee te denken om Nuova Venezia toch gasloos te realiseren." Wethouder Meerkerk verwees later op de avond dat, mocht het bij de bank niet lukken, naar de duurzaamheidsleningen van de gemeente Molenwaard.

De oproep van Eric Spaans kreeg, na tegenwerpingen van wethouder Frank Meerkerk, steun van onder meer SGP, Gemeentebelangen Molenwaard en ChristenUnie. Bas de Groot (SGP): "Het gesprek kun je altijd aangaan." 

Bakzeil
Waarna Meerkerk bakzeil haalde. "Ik ga het gesprek aan, met de restrictie dat dit niet vertragend mag werken." En even later: "Ik heb van dit proces geleerd dat je in een laagconjunctuur in de woningmarkt niet moet denken dat er nooit meer een hoogconjunctuur komt. Daa rmoet je je op voorbereiden. Nu merken we dat snelheid en zorgvuldigheid niet altijd samengaan."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie