Afbeelding
Foto: 123RF.com

Commotie over gasaansluitingen in nieuwe wijk Nieuw-Lekkerland

Algemeen 1.087 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Aannemersbedrijf Batenburg en de gemeente Molenwaard krijgen ervan langs van PvdA-raadslid Eric Spaans. Hij vindt dat de nieuwe woonwijk Nuova Venezia in Nieuw-Lekkerland eigenlijk gasloos zou moeten zijn.

In het plan, dat gerealiseerd wordt op de plaats waar nu nog de voetbalvelden liggen, komen 88 woningen en 26 appartementen. Spaans is blij dat er na vele jaren van voorbereidingen eindelijk gebouwd gaat worden op deze locatie, maar noemt het een misser dat er niet gasloos gebouwd wordt. ‏

"We weten zeker dat het aardgas in Nederland als bron voor verwarming grotendeels gaat verdwijnen. Ook in onze dorpen", twittert Eric Spaans over deze kwestie.

Vanaf 1 juli dit jaar vervalt de aansluitplicht voor aardgasnetten. "Als je dan nu nog even snel een wijk met aardgas aan gaat leggen, zadel je kopers op met extra toekomstige kosten die kunnen oplopen tot 25.000 tot 30.000 euro." Spaans verwacht dat eigenaren van huizen in de toekomst verplicht worden om over te stappen naar een gasloos energiegebruik.

Directeur Erik Batenburg van het gelijknamige aannemersbedrijf beaamt dat gasloos bouwen de toekomst heeft en extra kosten met zich meebrengt, maar hij benadrukt dat er in dit geval niet zomaar gekozen is om een gasnet aan te leggen.

Fundering
"We zijn al best lang bezig met dit plan, dat vele haken en ogen heeft", vertelt Batenburg. "Het ligt in een gebied dat bekendstaat om de vele verzakkingen en daarom wilde de gemeente Molenwaard dat niet alleen de huizen, maar ook de wegen goed gefundeerd zouden worden. Dit kan gedaan worden met tempex, maar omdat dit een gebied is waar drinkwater gewonnen wordt, mag dat niet."

Uiteindelijk is ervoor gekozen om extra heipalen in de grond te slaan. Voor de woningen zijn 1200 heipalen nodig en voor het wegennet in de nieuwe wijk nog eens 2800 heipalen extra. "Die slaan we tot ongeveer twintig meter onder NAP, in het waterwinningsgebied van Oasen", vervolgt Batenburg. "Dat leverde de nodige discussie op en daarvoor moesten we een ontheffing aanvragen bij de provincie."

Die ontheffing is maart dit jaar binnen gekomen. Batenburg: "Omdat dit best ingewikkeld was, durfden we het niet aan om een nieuwe ontheffing aan te vragen voor het boren van gaten voor aardwarmte. Die komen nog dieper dan de heipalen. Voor je het weet loop je zo weer anderhalf jaar vertraging op."

Warmtepompen
De elektrisch aangedreven warmtepompen kunnen echter ook via de lucht werken. Dat is een ander systeem, dat op daken geplaatst wordt. Nadeel van luchtwarmtepompen is dat ze geluid maken. Dat wordt soms als hinderlijk ervaren. Aannemersbedrijf Batenburg is nu aan het doorrekenen wat de mogelijkheden en extra kosten hiervan zijn.

Erik Batenburg: "Het is een weloverwogen keuze geweest om het niet standaard in de plannen op te nemen. In samenspraak met de gemeente Molenwaard wilden we de kosten zo laag mogelijk houden, omdat er veel starterswoningen gebouwd gaan worden. Daarnaast wilden we zo snel mogelijk aan de slag, omdat de behoefte aan woningen daar groot is."

PvdA-raadslid Eric Spaans vindt dat toekomstige inwoners van Nuevo Venezia geïnformeerd moeten worden over de gasaansluitingen en de mogelijkheden voor warmtepompen. Volgens Batenburg gebeurt dat ook. 

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 11 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden