Afbeelding

Nieuw boek over leiderschap van Alex de Bruijn uit Noordeloos

20 nov, 13:00 Algemeen 1.068 keer gelezen

NOORDELOOS • Alex de Bruijn uit Noordeloos bracht onlangs een nieuw boek uit: 'Nieuw leiderschap - van bezitten naar delen'. Hij schreef dit samen met Dick Both en Arnold Huijgen.

Tegenwoordig maakt klassiek hiërarchisch leiderschap plaats voor gespreid of gedeeld leiderschap. Top-down organiseren verdwijnt meer en meer naar de achtergrond en bottom-up organiseren is in toenemende mate het nieuwe normaal. Niet wie de baas is mag het zeggen, maar wie het weet. In 'Nieuw leiderschap - van bezitten naar delen' worden deze veranderingen in hun context geplaatst, kritisch bekeken en gelegd naast Bijbelse bezinning. De auteurs geloven dat christelijk leiderschap goed past bij een beweging van bezitten naar delen.

Voorbeelden
Alex de Bruijn, oud-directeur van de School met de Bijbel in Noordeloos: "In ons boek schetsen we eerst de veranderende maatschappelijke context aan de hand van een aantal herkenbare voorbeelden. Een van de voorbeelden is het nieuwe dorpshuis in Noordeloos, Het Noorderhuis."

"Dan plaatsen we deze veranderingen in historisch perspectief en openen we een venster op de toekomst. Vervolgens proberen we de organisatie, de medewerker en de leidinggevende van toen en nu beter te begrijpen. We kijken naar de invloed die de ontwikkelingen in de afgelopen honderd jaar hebben (gehad) op het samenwerken binnen en leidinggeven aan organisaties. Daarna brengen we de veranderingen in relatie met Bijbelse noties."

Spiegels
Het laatste hoofdstuk bevat handreikingen voor bezinning en reflectie in de vorm van zogenoemde spiegels. Bij iedere spiegel is een portret opgenomen van een leidinggevende uit de praktijk: Steef de Bruijn (hoofdredacteur Reformatorisch Dagblad), Jaap van Dam (voorzitter CvB Ichthus College Veenendaal), Peter Dirksen (schoolleider Rehobothschool Geldermalsen), Remco Lommers (directeur zorg bij RST zorgverleners), Bram ter Harmsel (directeur onderwijs Gomarus Scholengemeenschap), Jan Lock (RvB Woord & Daad), Allie Pol (manager zorg bij Siloah), Bram Quaak (directeur-eigenaar van Quadraat Projectmanagement) en Peter Schalk (RvB RMU en fractievoorzitter SGP 1e kamer).

Het boek kost 12,50 euro; het is uitgegeven bij Uitgeverij Groen Heerenveen en verkrijgbaar in de boekhandel en via onder meer bol.com en managementboek.nl.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie