• De molen van Souburgh, zoals die er nu uitziet en zoals die er straks uit zal gaan zien. Foto: SIMAV
• De molen van Souburgh, zoals die er nu uitziet en zoals die er straks uit zal gaan zien. Foto: SIMAV Foto: SIMAV

Molen Souburgh in Alblasserdam kan eindelijk gerestaureerd worden

15 nov, 14:00 Algemeen 1.012 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De Molen van Souburgh kan eindelijk gerestaureerd worden. De gemeenteraad van Alblasserdam heeft dinsdagavond het geld ervoor beschikbaar gesteld.

Het gaat om een bedrag van 750.000 euro, dat nodig is om de molen op te knappen. Het is niet nodig om Molen Souburgh weer maalvaardig te maken, omdat dat niets toevoegt aan het historisch karakter van de molen. De restauratiekosten vallen daardoor iets goedkoper uit.

In 2013 kocht de gemeente Alblasserdam voor 1 euro de molen van een particulier en droeg die een jaar later over aan de SIMAV, de stichting tot instandhouding van molens in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Er was enige tijd onduidelijk over wie de kosten voor de restauratie zou gaan betalen. Vorig jaar nam de gemeente Alblasserdam haar verantwoordelijkheid om haar financiële verplichtingen na te komen. 

De SIMAV wilde de molen aanvankelijk in volle glorie herstellen. Dat zou 863.000 euro gaan kosten. Op advies van de Rijksdienst Cultureel erfgoed en de Erfgoedcommissie werd onlangs besloten om de molen alleen weer draaibaar te maken.

De ronde stenen molen, die staat in de polder tussen Alblasserdam en Oud-Alblas, is danig in verval geraakt. Het gebouw is een Rijksmonument en werd gebouwd in 1860 en werd tot 1959 gebruikt om de kleine Nes en de polder droog te houden.

De historie van deze plek gaat nog verder terug tot het jaar 1542. net als de andere watermolens in de Alblasserwaard ging het toen om een houten wipmolen, waarmee het water binnen de polder op peil gehouden werd. De molen bemaalde niet alleen de kleine Nes, maar zo nodig ook de Kortlandse polder.

Als alles meezit kan de molen over een jaar gerestaureerd zijn. De startdatum van de werkzaamheden hangt af van de doorlooptijd van de vergunning en de totstandkoming van de nieuwe overeenkomsten die nodig zijn met de eigenaar van de gronden erom heen en de SIMAV.

Het is de bedoeling dat Molen Souburgh in de toekomst eenmaal per maand open gaat voor publiek. De SGP in Alblasserdam vindt dat te weinig en wil dat uitgezocht wordt of de gerestaureerd vaker bezichtigd kan worden.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie