Afbeelding

Zuid-Holland legt zich nog niet neer bij provinciekeuze Vijfheerenlanden

9 okt, 09:00 Algemeen 955 keer gelezen

REGIO • Provincie Zuid-Holland legt zich nog niet zomaar neer bij het besluit om de fusiegemeente Vijfheerenlanden bij provincie Utrecht in te delen. Gedeputeerde Jeannette Baljeu vestigt haar hoop nu op de Raad van State, de volgende etappe in het herindelingstraject.  "Wij verwachten dat onze argumenten en vragen die we gesteld hebben juist ook punten zijn waar de Raad van State naar kijkt." 

De ministerraad stemde afgelopen vrijdag in met de herindeling van gemeenten Leerdam, Zederik en Vianen. En besloot ook meteen dat deze fusiegemeente in Utrecht komt te liggen, op basis van het advies van Geert Jansen. Het herindelingsvoorstel mag nu naar de Raad van State.

Zuid-Holland wil echt niet zonder slag of stoot de nu nog Zuid-Hollandse gemeenten Zederik en Leerdam 'afstaan' aan Utrecht. Volgens gedeputeerde Jeannette Baljeu brengt een dergelijke wijziging "zware gevolgen" voor de hele regio met zich mee. "Vooropgesteld, wij staan positief tegenover de fusie van de drie gemeenten, maar wij betreuren de inhoud van het advies van Geert Jansen om de nieuwe gemeente in Utrecht te positioneren. Voor de uitvoering van huidige en toekomstige opgaven van de nieuwe gemeente is Zuid-Holland de ideale thuisbasis, want de gemeente heeft haar wortels liggen in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Die regio is maatschappelijk, cultureel, landschappelijk en historisch één geheel."

De gedeputeerde zegt zich zorgen te maken over de "achterblijvende gemeenten" in de regio. Volgens de provincie is de kans groot dat de hele regio uit balans raakt als Zederik en Leerdam worden afgesneden, de vrees bestaat dat er onvoldoende financieel draagvlak overblijft om voorzieningen en samenwerkingsverbanden in de lucht te houden. 

Ze benadrukt overigens dat ze het proces niet wil frustreren. Maar ze vestigt nu haar hoop op de Raad van State. "Vooralsnog wachten wij af wat het advies van de Raad van State is. Wij verwachten dat onze argumenten en vragen die we gesteld hebben juist ook punten zijn waar de Raad van State naar kijkt. 

Nadat de Raad van State advies heeft uitgebracht zullen zowel de Eerste als Tweede Kamer zich nog buigen over de voorgenomen provinciale herindeling. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie