Afbeelding

Nu écht besloten: Vijfheerenlanden wordt Utrechtse gemeente

Algemeen 586 keer gelezen

REGIO • De ministerraad heeft vrijdag groen licht gegeven voor de vorming van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. De fusiegemeente komt in de provincie Utrecht te liggen, hiervoor worden de provinciegrenzen aangepast. Het herindelingsvoorstel mag nu naar de Raad van State. 

De minister komt tot het voorstel op basis van de wens van de gemeenten Leerdam, Zederik en Vianen voor de samenvoeging van deze gemeenten, het herindelingsadvies van de provincie Utrecht en het advies van Geert Jansen. De minister van Binnenlandse zaken had Jansen om nader advies gevraagd over de provinciegrenswijziging, omdat hier discussie over bleef bestaan.

Hij heeft vervolgens met de betrokken provincies en gemeenten gesproken. Zijn conclusie is dat er geen doorslaggevende belemmeringen zijn om Vijfheerenlanden in Utrecht in te delen. Ook de gemeenten Leerdam (Zuid-Holland) en Vianen (Utrecht) hebben een voorkeur uitgesproken voor indeling bij Utrecht. De gemeenteraad van Zederik (Zuid-Holland) heeft met een nipte meerderheid voor indeling bij Zuid-Holland gestemd. 

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het kabinet streeft naar invoering van deze herindeling per 1 januari 2019.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden