Afbeelding

Motie SGP beperkt verkoop in molengebied

6 sep, 11:00 Algemeen 926 keer gelezen

MOLENWAARD • Een meerderheid van de raadsleden in Molenwaard heeft dinsdag 5 september ingestemd met een SGP-motie die het handelaren verbiedt om op zondag in het molengebied van Kinderdijk actief te zijn.

Corné Egas (SGP) na afloop van de vergadering: "Het beleid was: helemaal geen standplaatsen toestaan. Maar in de loop van de jaren is een situatie ontstaan waarin iedereen deed wat 'ie dacht dat 'ie kon doen. De gemeente wil meer regie gaan voeren."

Identiteit
Het aantal standplaatsen van handelaren in het molengebied Kinderdijk is beperkt tot zes, op doordeweekse dagen. De SGP stelt in de motie dat het niet wenselijk is om de activiteiten op zondag te laten toenemen, in verband met de rust in, en de identiteit van het gebied.

Straatartiesten
Het college vroeg de raad verder om in te stemmen met het verbieden van venten en optredens door straatartiesten. De gemeente maakt onderscheid tussen verkoop vanaf een standplaats en venten (verkoop die niet vanaf een vaste plaats gebeurt). Burgemeester Dirk van der Borg: "Als u ermee instemt om venten en straatartiesten niet toe te staan, komt er nog een apv-wijziging." Die moet nog dit jaar worden vastgesteld.

Vrijheid
De VVD en GBM steunden de motie van de SGP niet. Ineke van der Have (VVD) "We zijn het er niet mee eens om te zeggen dat op zondag geen standplaatsen ingenomen kunnen worden. Dat is vrijheid van de ondernemer en het past in het gebied."

Eric Spaans (PvdA) "Wij gaan akkoord met de motie, we interpreteren hem als het opnieuw vastleggen van eerdere afspraken." Hij verwees daarmee naar eerdere afspraken in de coalitie: geen uitbreiding op zondag.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie