Afbeelding
Foto: Facebook Politie Molenwaard
update

Weer overlast hangjongeren in Woonleefhart Nieuwpoort-Langerak

27 jul, 14:00 112 3.392 keer gelezen

NIEUWPOORT/LANGERAK • De overlast van hangjeugd in het Woonleefhart Nieuwpoort-Langerak blijft voortduren. Maandag 25 juli ging het weer mis: ouderen werden lastiggevallen, bedreigd en geïntimideerd door jongeren.

Een inwoonster plaatste daarover een bericht op Facebook, meer dan honderd keer werd gedeeld en waar tientallen reacties op kwamen: 'Er worden spullen vernield. Ouderen worden uitgescholden, ze lopen naast of voor de rollator zodat ze geblokkeerd worden. Mensen worden achtervolgd als ze wat terug durven te zeggen. Mishandeling. A.u.b. doe aangifte. Het moet een keer afgelopen zijn. En help een ieder die bedreigd of geïntimideerd wordt.'

Eén van de reacties op het Facebookbericht: 'Tijdens mijn nachtdienst zie ik ze tot 5/6 uur rondlopen. Ze zitten vaak op de Heulkamp met drankflessen. Zondagnacht is de politie geweest. Politie doet niets. Maken een praatje schrijven namen op en ze gaan weer. Eén zo'n gastje vraagt stomdronken aan mij of ik ook Bacardi wilde, toen ze mij buiten zagen op het terras. Die horen toch op hun nest te liggen. Lopen gewoon tot 6 uur door Nieuwpoort te dweilen. Mafkezen!'

Politie
Voor de vakantie waren de bewoners en jongeren met elkaar in gesprek, meldt een woordvoerder van de politie. "Besloten werd de gesprekken na de vakantie voort te zetten. Dat leek even een status quo, maar afgelopen zondag sloeg de vlam in de pan en waren er weer incidenten. De jongeren verstieren het op deze manier vooral voor zichzelf."

Zes jongeren kregen een gebiedsverbod. "Twee overtraden dat al direct op maandag en zijn aangehouden. Dinsdag heeft een man nog aangifte gedaan tegen één van de jongeren in verband met een mishandeling. Daar zijn we ook druk mee."

Hij vervolgt: "Op social media lezen we over incidenten die ons niet bekend zijn. Bijvoorbeeld over een man met een rollator die zou zijn lastig gevallen. Die informatie is bij ons welkom, want wij tolereren strafbare feiten en overtredingen van gebiedsverboden niet en pakken door."

Gebiedsverbod
Burgemeester Dirk van der Borg, die eerder meerdere jongeren een gebiedsverbod van drie maanden gaf, bevestigd dat de situatie in het Woonleefhart nog niet onder controle is. "Ik ben daar zelf ontevreden over en ik kan goed begrijpen dat de inwoners van het Woonleefhart het inmiddels meer dan beu zijn."

Hij onderstreept tegelijkertijd dat gemeentebestuur en politie er bovenop zitten om de problematiek aan te pakken. "De politie is momenteel bezig om het incident van maandag te onderzoeken en te kijken of er voldoende materiaal is om vervolgstappen te zetten."

Daarnaast zijn afgelopen weekend twee jongeren aangehouden die het gebiedsverbod aan hun laars lapten. "Zij zijn toch naar de locatie toegegaan en zijn daarom opgepakt. Ze zullen daarvoor gestraft worden."

Ouders
Van der Borg verwijst overigens ook naar de verantwoordelijkheid van de ouders van de hangjongeren. "De goede niet te na gesproken, is er een aantal die zich daar veel meer mee bezig zouden moeten houden. Op hen wil ik een beroep doen, want bij hen ligt de eerste verantwoordelijkheid."

Dat onderstreept ook de woordvoerder van de politie: "Het is van het grootste belang dat de gesprekken worden voortgezet en ook ouders hun verantwoordelijkheid pakken. Bovenal moeten de jongeren zichzelf in de spiegel aankijken."

Gesprekken
Het gemeentebestuur kijkt ook al verder. "We gaan met de jongeren het gesprek aan hoe het verder moet als de gebiedsverboden zijn afgelopen. Wellicht is er een mogelijkheid om een onderkomen voor hen te realiseren waar ze terechtkunnen. We zien nu dat de overlast rond supermarkt De Spar minder is geworden, maar dat de jeugd nu naar andere locatie in Nieuwpoort en Langerak toegaat. We gaan de gesprekken hierover de komende weken aan."

Urineren
Dat de jongeren zich over Nieuwpoort en Langerak verspreiden, bevestigt een inwoner van Nieuwpoort die naar aanleiding van het artikel contact opneemt. "Ze zwerven de hele nacht door Nieuwpoort en Langerak en ze zorgen op allerlei plekken voor overlast."

"Zondagnacht nog hoorde ik een aantal jongeren. Ik keek uit het raam en zag ze door de straat heen lopen, eerst tegen een auto urineren, daarna tegen een andere auto aantrappen, net zolang tot er een spiegel af was. Dat soort dingen gebeurt vaker. Het is een aantal jongeren met wie het al enkele jaren niet goed gaat en de overlast wordt niet minder maar juist meer. Het lukt niet om ze aan te pakken."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie