• Elin van Erk tijdens een clinic voor de jeugd van SMHC.
• Elin van Erk tijdens een clinic voor de jeugd van SMHC.

Geen zomerpauze voor Elin van Erk: 'moet me opnieuw bewijzen'

Sport 418 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Haar studie psychobiologie verloopt naar wens. Ze heeft snel een plek veroverd bij subtopper Laren en via Jong Oranje hoopt hockeyster Elin van Erk door te stoten naar het nationale damesteam.

De 21-jarige Schoonhovense heeft echter geen haast. "Dit tempo bevalt me prima", zegt ze. Lekker luieren zit er niet in deze zomer. Elin van Erk moet zich binnenkort melden bij coach Rick Mathijssen voor een trainingskamp met Jong Oranje ter voorbereiding op de Europese kampioenschappen in Valencia. Mathijssen beschikt over een ruime selectie van 22 speelsters en maakt in augustus een definitieve keuze. Het Schoonhovense talent weet dat de concurrentie groot is. "Ik zal me wederom moeten bewijzen."

Een plek in Oranje is haar einddoel. "Die ambitie heb ik nog steeds. Ik train vier keer per week bij Laren en geregeld bij Jong Oranje. Hockey is een belangrijk deel van mijn leven. Het is ook prima te combineren met mijn wetenschappelijke studie. Zo kan ik 's avonds steeds mijn hoofd leegmaken."

Van Erk speelt nu twee seizoenen bij Laren. Daarvoor was ze een vaste kracht bij HDM in Den Haag. SMHC uit Schoonhoven was haar startpunt. "HDM en Laren lijken op elkaar. Beide clubs ademen een familiaire sfeer uit. Daarbij tellen deze hoofdklassers veel talentvolle jeugdspelers. Met de doorstroming zit het dus wel goed. Laren heeft iets meer routine in huis dan HDM. Naomi van As is nu gestopt, maar we hebben veel mogelijkheden om dat op te vangen. Hoewel we het afgelopen seizoen de play-offs op een haar na misten, ben ik er van overtuigd dat Laren weer om de prijzen gaat spelen."

Topploegen
Laren eindigde enigszins geflatteerd op de vijfde plek in de hoofdklasse. "De topploegen Den Bosch, SCHC en Amsterdam gaven we prima partij, maar we leverden vooral punten in tegen de op papier mindere ploegen. Het scoren verliep wat problematisch. Ik heb zelf het doel ook niet getroffen. Alleen tijdens een oefenwedstrijd schoot ik raak. Doelpunten maken is overigens ook niet mijn taak. Als verdedigende middenvelder moet ik tegenstanders 'ontregelen'. De rol van stofzuiger ligt me goed. Je bent voor een team van groot belang. Ik heb persoonlijk een sterk jaar achter de rug, ook al viel de teamprestatie iets tegen."

Over haar toekomst maakt Elin van Erk zich niet druk. Als hockeyster speel je niet voor het grote geld, maar ze kan altijd nog terugvallen op een wetenschappelijke loopbaan. "Ik heb vier jaar voor de bachelor-opleiding uitgetrokken en lig voor op schema. Daarna volg ik nog een master van twee jaar. Met psychobiologie richt je je op onderzoek naar het geestelijk functioneren van de mens. Als het lukt combineer ik dat dan nog steeds met tophockey bij Laren. Best pittig, maar tot op heden heel bevredigend."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden