• De eerste ploegen voor West Betuwe Spelen zijn binnen en het feest kan beginnen.
• De eerste ploegen voor West Betuwe Spelen zijn binnen en het feest kan beginnen. Foto: Cees Hoogteyling

De aftrap van de West Betuwe Spelen; Wint Buurmalsen weer?

Nieuws 2.065 keer gelezen

BUURMALSEN • Vanaf donderdag 4 juli tot en met zondag 7 juli zal heel Buurmalsen in het teken staan van de West Betuwe Spelen, de opvolger van het vroegere bekende ‘Elfdorpenspel’. 

De eerste bijeenkomst voor de captains van de deelnemende ploegen werd vorige week gehouden in het prachtige dorpshuis van Buurmalsen. Gastvrouw was niemand minder dan Corrie Hakkert, voorzitter van de West Betuwe Spelen Buurmalsen. Buurmalsen, winnaar van de spelen 2023, is verplicht de spelen van dit jaar te organiseren. Voor Buurmalsen is winnen niet vreemd en daardoor het organiseren ook niet. Buurmalsen is in 2022 de geschiedenis ingegaan als laatste winnaar van het ‘Elfdorpenspel’ wat in Meteren werd gehouden.

Geschiedenis

Als we teruggaan in de geschiedenis weten we dat de basis van de huidige spelen is gelegd eind negentiger jaren. Door de NCRV werd Zeskamp en Spel Zondergrenzen georganiseerd onder leiding van de bekende omroepcoryfee Dick Passchier, die in 2017 op 84-jarige leeftijd is overleden. Het werd ‘Elfdorpenspel’. De gemeente Geldermalsen was door de herindeling van 1978, de samenvoeging met de oude gemeenten Beesd – Buurmalsen- Tricht en Deil, uitgegroeid tot elf dorpen. De jaarlijkse spelen moesten een bijdrage leveren aan verbroedering onder de inwoners van de gemeente Geldermalsen. Het Elfdorpenspel heeft bewezen in een behoefte te voorzien. Jaarlijks werd er naar dit feest uitgekeken. Het is uitgegroeid tot een groot weekendfeest.

Na de herindeling van 2019, de gemeente telt nu 26 kernen, vonden de oud deelnemende kernen dat de naam diende te worden veranderd in ‘West Betuwe Spelen’. Corrie Hakkert uit Buurmalsen is vanaf het begin betrokken bij de spelen. Van deelnemer tot bestuurder. Zij is een geweldige ambassadrice voor deze spelen in West Betuwe en nu de aandrijvende kracht de spelen ook onder de nieuwe naam te laten slagen.

West Betuwe Spelen 2024

Corrie Hakkert: “Wij als Buurmalsen zijn blij het weer te mogen organiseren. Ondanks dat het van ons bestuur veel inzet vraagt. Gelukkig hebben we weer een sterk team. Ondanks dat het organiseren en het financieel rond krijgen veel inzet vraagt, gaan we niets uit de weg. Gelukkig hebben we een groot draagvlak onder de ondernemers in de hele gemeente. We begrijpen heel goed dat het voor kleinere kernen problemen geeft om een team te formeren. Een team moet bestaan uit jongens en meisjes, van diverse leeftijden. Zonder jeugd geen toekomst.”

Jammer voor de organisatie is dat Est meedeelde af te haken, maar positief is dat Haaften wel mee gaat doen. Corrie vertelde dat ze gehoord heeft dat er ook mogelijk een team komt van Jong Gelre uit Herwijnen en een team uit Ophemert. Zo’n samenstelling zal de naam van de spelen sieren. 

Info over de spelen, gehouden van donderdag 4 juli t/m zondag 7 juli: www.westbetuwespelen.nl


Cees Hoogteyling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden