Schaakmeester Hans Böhm, tijdens schaaksimultaan, aan zet tegen Wim Klijn.
Schaakmeester Hans Böhm, tijdens schaaksimultaan, aan zet tegen Wim Klijn. Foto: Cees Hoogteyling

Verenigingslid wint van grootmeester, volop spanning bij schaaksimultaan

Nieuws Fotoseries 416 keer gelezen

ACQUOY • Vorige week werd door de leden van schaakvereniging Acquoy, in dorpshuis De Schakel, het 75-jarig bestaan gevierd. Ter gelegenheid daarvan had het bestuur internationaal meester Hans Böhm uitgenodigd voor een schaaksimultaan. 

Hans is in Acquoy geen onbekende, ook bij het jubileum van 25 jaar geleden was hij aanwezig. Böhm, geboren in Rotterdam, is bekend als schaker, schrijver en presentator. Hij heeft een grote staat van dienst en heeft vele onderscheidingen ontvangen.

Böhm: “Ik heb wel iets met deze vereniging. Het was mijn vader die mij al op vijfjarige leeftijd schaken heeft geleerd. Mijn jeugdjaren stonden in het teken van muziek en sport. Ondanks dat ik redelijk goed kon voetballen, tafeltennissen en ondanks mijn studie op de muziekschool, heb ik gekozen voor de schaaksport.”

“Schaken is voor iedereen. Voor jonge en oude mensen, voor mannen en vrouwen. Ook al ben je lichamelijk gehandicapt je kunt schaken. Het is een echte denksport.” 

Voorzitter Bram Berhout: ”We zijn trots als kleine vereniging dat we Hans Böhm vanavond hier hebben, om met drieëntwintig leden van onze vereniging, een schaaksimultaan te spelen. Voor de leden, die zelf ook spelen in competitieverband, is het een uitdaging.”

“Ze zullen er alles aan doen om in ieder geval een remise te behalen. We hebben nu een kleine dertig leden. Ze komen allemaal uit de regio. Nieuwe leden zijn altijd welkom, op de maandagavonden zijn we hier in het dorpshuis en kunnen ze aanschuiven.”

Geschiedenis
De aanwezigen werden toegesproken door bestuurslid Wim van Denderen: “Als schaakvereniging hebben we een geweldige vereniging. We zijn dank verschuldigd aan de toenmalige predikant van ons dorp, dominee Pop. De geschiedenis vertelt dat we zijn begonnen op maandagavond bij de dominee thuis.”

“Wim Klijn kan als enige de geschiedenis helemaal vertellen. Hij was toen de jongste en nu het oudste lid. Hij weet als geen ander dat het motto bij onze vereniging al gauw werd: ‘Wie eenmaal komt, gaat voor de rest van zijn leven’.” Wim Klijn ging naar huis met een prachtige bos bloemen.

Verhaal over schaakstukken
Voor met de schaaksimultaan werd begonnen, gaf Hans Böhm uitleg over het leven van een aantal schaakstukken. Voor schakers zeker indrukwekkend om te horen vertellen over stukken zoals het paard, de koning en de toren. Daarover heeft Böhm ook boeken geschreven.

Voor kinderen die graag meer willen weten over de schaaksport en gaan spelen, is het boek ‘Lekker schaken’ een aanbeveling.

Slechts één winnaar
Van 23 schaakspelers heeft Arjan Kreukniet kans gezien de grootmeester in schaken te verslaan. Het was wel een heel spannende schaaksimultaan. Voor Böhm was het allemaal geen uitgemaakte zaak. Hij moest wel goed bij de les blijven. Tijdens de wedstrijd kon je een speld horen vallen.

Volop spanning. Bram Berkhout en Wout Baas dwongen een remise af. Als prijs ontvingen ze van Böhm een boek over schaken. Info Schaakvereniging Acquoy: www.acquoy-westbetuwe.nl

Cees Hoogteyling

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
• Schaakmeester Hans Böhm aan zet tijdens schaaksimultaan
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Battle of the Boats voor jongeren: wie wint dit jaar? Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Herdenkingsdienst in het Klokhuis in Beesd voor twee jaar oorlog in Oekraïne Nieuws 24 feb, 18:21
• Studiomedewerkers van Kontakt Mediapartners tonen trots de drie gewonnen Awards.
Drie internationale awards voor Studio Kontakt Mediapartners Zakelijk 24 feb, 17:30

Download onze app