Afbeelding
Foto: Esther de Bruijn

Hout&Snaren geeft adembenemend concert in Heesseltse kerk

Nieuws 1.283 keer gelezen

HEESSELT • Twee musici van grote klasse speelden zondag op harp en marimba in Heesselt. Op uitnodiging van Stichting Kerk Heesselt kwamen Annemieke Ijzerman en Esther Doornink naar de Betuwe. De akoestiek van het kerkje wordt door menig professioneel musicus als ‘fantastisch’ omschreven.

Esther Doornink was zes toen ze wist dat ze wilde trommelen. Haar ouders zeiden: ‘Ga nou maar op blokfluitles, dan leer je noten.’ De blokfluitleraar achtte het een hopeloze zaak; dit kind wilde trommelles en moest en zou bij de fanfare van Oud Beijerland. 

Beiden naar het conservatorium
Annemieke Ijzerman ging op haar twaalfde naar een open dag bij de muziekschool in Zoetermeer. Toen ze daar voor het eerst in haar leven een harp zag die ze zèlfs mocht aanraken, was ze meteen betoverd. Haar moeder moest haar overhalen mee naar huis te gaan.

Allebei deden ze uiteindelijk het conservatorium. Bij Esther thuis was muziek niet echt gewoon, ook al bleek later dat haar opa drummer in de harmonie was geweest. Esther had zich al ingeschreven voor een studie econometrie in Rotterdam toen de dirigent van de harmonie, zelf professioneel slagwerker, haar ompraatte om het conservatorium uit te proberen. 

Bij Annemieke thuis vond men ook dat je na het VWO maar beter kon gaan studeren in plaats van de muziek tot vak maken. Tevergeefs.

Hout&Snaren

Samen vormen ze Hout&Snaren. Zondag voerden ze de volle kerk door een muzikale reis waarbij de zoetgevooisde harp soms vurig en hardhandig werd bespeeld en het slagwerk van de marimba zo teer klonk dat sommige bezoekers tranen in de ogen kregen. 

De vier stokjes in Esthers handen streelden de houten staven, de ranke vingers van Annemieke raasden over de snaren terwijl ze het ritme van de Flamenco sloeg op de klankkast van het majestueuze met goud beslagen instrument. Een bezoeker verzuchtte achteraf: ‘Af en toe wilde ik olé roepen!’

Jacqueline Maris

Elly van Kuilenburg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app