• Kanjerpredicaat voor school in Varik.
• Kanjerpredicaat voor school in Varik. Foto: Aangeleverd

Basisschool Varik is sinds vorige week een Kanjerschool

Nieuws 935 keer gelezen

VARIK • Met het predicaat kanjerschool is een bijzondere mijlpaal bereikt voor de Burgemeester Westerbeek van Eertenschool. Op de school van Varik en Heesselt werken ze ruim acht jaar met de kanjertrainingen. Voor directrice Mijntje van Strien-Visser onderstreept het behalen van het predicaat het motto van de school: “Voel je welkom, voel je vrij.”

De trainingen zijn niet alleen voor de kinderen maar ook voor leerkrachten en ouders. Op speciale avonden maakt iedereen kennis met de filosofie achter het kanjerproject. “De school is een mini-maatschappij, met de trainingen sluiten we aan bij het burgerschap.”

‘Veel oefenen’

“Iedereen weet hoe we met elkaar omgaan en hoe we elkaar benaderen. Tegelijk met de omgangsvormen wordt rust, veiligheid en onderling respect ingebouwd”, legt juf Leonie uit. Zij is de coördinator voor de kanjertrainingen. “Dit krijg je niet zomaar, het is hard werken en veel oefenen. We zijn echt trots hierop.”

‘Stevige basis voor de toekomst’

“De kanjertaal is  in het onderwijs geïntegreerd. Onze leefomgeving is vrij overzichtelijk. We zoeken de verbinding met het dorp, door onze school het hart ervan te maken met allerlei initiatieven”, vertelt de directrice. De wens is om het groene schoolplein open te stellen buiten schooltijd. “Het is fijn dat we mede door de kanjertraining dan sterke leerlingen hebben, die ook zelf de verbinding zoeken met andere inwoners. Maar ook op pad willen en durven gaan met bijvoorbeeld de bewoners van Zorglandgoed Bloemfonteijn. Door de kanjertrainingen hebben ze wat ons betreft een stevige basis voor de toekomst.” 

Actieve dorpen Varik & Heesselt

“Varik en Heesselt zijn hele actieve dorpen met veel verenigingen. Zo is de rol van de school anders, we kunnen de dorpen wat bieden. Het is vanzelfsprekend dat de kinderen uit de dorpen ook bij ons op school komen.
Het is ook te merken aan de ouders die als vrijwilliger voor de school actief zijn. “Daar plukken we echt de vruchten van. En dit succes willen we met zijn allen vieren, op weg naar een mooie toekomst.”

Predicaat onthuld

Bij de onthulling waren wethouder Govert van Bezooijen en bestuurder Pim Spijker van de Fluviumscholen uitgenodigd om samen met de oudste en jongste leerling het predicaat te onthullen, dat een mooi plekje krijgt bij de ingang. Leerkrachten, ouders en andere belangstellenden keken trots toe. Daarna werd het kanjerlied uit volle borst gezongen.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie